Σελίδες

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Συμβουλές για διαχείρηση σπόρων ευκαλύπτου melliodora ώστε να φυτρώσουν


Φίλες και φίλοι παραλάβαμε τους σπόρους ευκαλύπτου melliodora, τόσο εγώ όσο και πολλοί αναγνώστες και πλέον πρέπει να προχωρήσουμε στην σπορά τους.
Η σπορά ευκαλύπτου melliodora όμως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση δυστυχώς.
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο φυλλάδιο που μου εστάλη μαζί με τους σπόρους αναφέρεται ότι για να φυτρώσουν τα σπόρια του ευκαλύπτου melliodora, απαιτείται 6 έως 8 εβδομάδες ψυχρή στρωμάτωση στους 2 ° C.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι αν τους σπείρουμαι και τους ποτίζουμε απλός δεν θα φυτρώσουν.



Για να φυτρώσουν οι σπόροι πρέπει να χαθούν σε υγρό αλλά όχι βρεγμένο αμμουδερό χώμα και να παραμείνουν σε θερμοκρασία 2 περίπου βαθμών C για διάστημα από ενάμιση έως δυο μήνες.

Τι να κάνουμε υπάρχουν και δυσκολίες...

Ίσως σε μερικούς αυτό φανεί δύσκολο ή και αξεπέραστο εμπόδιο.
Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.
Τουλάχιστον όχι για έναν αγρότη που γνωρίζει από σπόρους και σπορές.
Σε αυτόν τον τομέα έχω να πω... ότι δόξα το Θεό από μωρό παιδί μέσα στα χωράφια ήμουν και έτρωγα τα χώματα.

Πάμε να δούμε την λύση λοιπόν.
Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο στο έδαφος.
Στην πατρίδα μας ακόμα και τον χειμώνα δεν μπορείς να επιτύχεις κάτι τέτοιο.
Βλέπουμε εδώ σε όλο τους το μεγαλείο, τους μηχανισμούς που έχει η φύση ώστε να κρατάει την πολυποικιλότητα της.
Υπό αυτές τις συνθήκες ελάχιστοι είναι οι σπόροι που θα καταφέρνουν να φυτρώσουν.
Διαφορετικά τα ευκαλυπτα θα κατέκλυζαν ολόκληρες περιοχές.

Τι πρέπει να κάνουμε.


Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν μέσα στο ψυγείο μας, κι όταν φυτρώσουν θα τους φυτέψουμε έναν έναν σε γλαστράκια.

Οι αγρότες λοιπόν πολύ εύκολα μπορούν να το κάνουν αυτό.
Είναι συνηθισμένη μέθοδος, πχ το ιδιο ήθελαν και τα σπόρια του καπνού με την μόνη διαφορά ότι αντι για το ψυγείο αυτά έπρεπε να μπουν δίπλα στο τζάκι, αφού αυτοί ήθελαν θερμή στρωμάτωση.

Και όταν με το καλό τα σποράκια μας βγάλουν την λευκή ριζούλα τους θα μπουν ένα ένα στα γλαστρακια και θα ποτίζονται 2 φορές την ημέρα για να βγουν πάνω από το χώμα, για να φυτρώσουν δηλαδή.

Ένας τρόπος είναι ο παρακάτω, και μου τον περιέγραψε ο συνάδελφος Νίκος Παπαδάκης.



Παίρνω έναν δίσκο ή βαθύ πιάτο όχι αρκετά, βάζω δύο στρώσεις χαρτί κουζίνας το γεμίζω με νερό και μετά (αφού απορροφήσει όσο μπορεί) το κάνω στα πλάγια και αποβάλλει το παραπάνω νερό... αφού γίνει αυτό βάζω τους σπόρους έναν έναν με κάποια μικρή απόσταση εκεί μέσα το καλύπτω με αλουμινοχαρτο... κάθε δύο μέρες τσεκάρω εάν θέλει νερό (ψεκάζω νερό αν θελουν)... αφού σκάσουν και βγάλουν την ρίζα τα αφήνω ως συνήθως άλλες 4-5 μέρες να απλώσει καλά και άνετα την ρίζα... και αυτό ήταν όλο.. ανοίγεις τρύπα στο χώμα της γλάστρας και βάζεις την ρίζα μέσα....
Συνήθως τα αφήνω και περισσότερο καιρό για να απλώσει πιο πολύ αλλά θα είναι λεπτός ο κορμός τους...

Φυσικά το ταψάκι με τους σπόρους στην περίπτωση μας θα πρέπει να μπει στο ψυγείο, και να έχουμε ρυθμίσει την θερμοκρασία στους 2C.


Όταν φυτρώσουν με το καλό όπως είπα θα τους φυτέψουμε σε γλαστράκια.
Αυτά θα μπουν σε ηλιόλουστο μέρος και θα ποτίζονται δυο φορές την ημέρα.
Αν τα γλαστράκια τα σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη ναύλον θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη, μα θέλει προσοχή γιατί σε αυτές τις συνθήκες ευδοκιμεί ένα ακάρι που το λένε τετράνυχο, είναι αόρατο με το μάτι μα μπορεί άνετα να ξέρανει τα φυτά μας.
Σε αυτό το στάδιο όταν τα φυτά βγουν από το χώμα και έχουν τα πρώτα δυο φυλλαράκια τους, θέλουν ψέκασμα για τον τετρανυχο, όλοι οι γεωπόνοι έχουν τέτοια εφόδια καθώς προσβάλει πολλά φυτά στην χώρα μας.

Ας δούμε και μια άλλη μέθοδο.

1. Τοποθετείστε της σπόρους σε πλαστική διάφανη σακούλα (με πλαστικό κλείστρο στο στόμιό της) αφού της στρώσετε πρώτα σε υγρή άμμο ή περλίτη ή βερμικουλίτη ή απλά σε μία υγρή πετσέτα.

Το μέσον διαστρωμάτωσης πρέπει να είναι 3 φορές περισσότερο από της σπόρους, ελαφρά υγρό (όταν πιεστεί, να μην στάζει νερό) και αποστειρωμένο.

Δηλαδή το αμμουδερό χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι τουλάχιστον 3 φορές περισσότερο από τους σπόρους, πχ μια χούφτα σπόρους =3 χούφτες χώμα.

Η ύγρανση του μέσου διαστρωμάτωσης μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με κάποιο μυκητοκτόνο για αποφυγή μούχλας (εάν παρόλα αυτά εμφανιστεί κάποια στιγμή μούχλα, πρέπει να απομακρυνθεί το παλιό μέσον διαστρωμάτωσης και να αντικατασταθεί με καινούργιο). Εάν δεν διοχετευτεί μυκητοκτόνο, απαιτείται συνεχής έλεγχος για μούχλα ή σπόρους που εμφανίζουν σημάδια αποσύνθεσης (μούχλα ή δυσάρεστη μυρωδιά).

2. Σφραγίστε τη σακούλα και τοποθετείστε στο ψυγείο της 1ο έως 3ο Κελσίου.

Ο χρόνος παραμονής των σπόρων στο ψυγείο εξαρτάται από το κάθε είδος. Εάν σε αυτό το διάστημα κάποιος σπόρος βλαστήσει, πρέπει να αφαιρεθεί από τη σακούλα και να φυτευτεί αμέσως.

Μούλιασμα των σπόρων σε κρύο νερό για 6 – 12 ώρες (Σκαριφησμός) ακριβώς πριν την τοποθέτησή τους στο ψυγείο ( Ψυχρή Διαστρωμάτωση), επιταχύνει τον χρόνο βλάστησης.

Αυτός ο τρόπος περιγράφεται στο http://apps.inforest.gr/

Να πω ακόμα για τους σπόρους του melliodora ότι είναι τόσο μικροσκοπικοί που χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό για να τους χειριστείς ή να τους ξεχωρίσεις.

Φίλες και φίλοι αυτοί είναι οι χειρισμοί για να δούμε τα σποράκια μας να βλασταινουν.

Ανακεφαλαιώνω!!!
Περίπου σε μια χούφτα αμμουδερού χώματατος ρίχνουμε τους σπόρους μας το ανακατεύουμε και το ραντίζουμε με νερό ώσπου να υγρανθεί, να πλάθεται χωρίς να στάζει.
Βάζουμε σε σακουλάκι το χώμα με τους σπόρους το δένουμε καλά από πάνω και το βάζουμε στο ψυγείο σε θερμοκρασία 1 έως 3 βαθμών.


Όταν τα σποράκια φυτρώσουν να χώνουμε σε γλαστράκια σε βάθος ενός δαχτύλου, μόλις 1-2 cm δηλαδή και τα ποτίζουμε καθημερινά.


Αν τα κάνουμε αυτά πολύ γρήγορα θα δούμε τα φυτά μας να μεγαλώνουν.

Θα ακολουθήσουν και φωτογραφίες με την διαδικασία που θα την κάνω σε λίγες ημέρες.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών