Σελίδες

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η Γύρη και η συγκομιδή της

Οι κόκκοι της Γύρης είναι κλεισμένοι στους σάκους των στημόνων των άνθεων.

Γονιμοποιεί τα άνθη μεταφερομένη από το ένα άνθος στο άλλο. Είτε με τον άνεμο είτε από τις μέλισσες.
Οι μέλισσες βοηθούν το 50 με 60% των φυτών στην γονιμοποίηση τους και παράλληλα επωφελούνται κι αυτές μαζεύοντας την, για να τρέφονται και να ταΐζουν κυρίως τον γόνο τους.

Η γύρη θεωρείται το ψωμί της μέλισσας.

Όπως όλα τα προϊόντα της μέλισσας έτσι και η γύρη είναι πολύ χρήσιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Η γύρη βελτιώνει την όρεξη και βοηθάει τους αδύναμους οργανισμούς.

Βελτιώνει την κατάσταση ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθάει να αποκτήσουν ανοσοποίηση στις αλλεργίες.


Η γύρη βοηθάει σε περιπτώσεις φλεγμονής του προστάτη.

Επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών καθώς είναι πλούσια σε κιστίνη.

Δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την σεξουαλική κατάσταση.

Αφού ο άνθρωπος διαπίστωσε όλα τα παραπάνω δεν άργησε να βρει τρόπο να συλλέγει την γύρη, παίρνοντας ένα μέρος από αυτό που φέρνουν οι μέλισσες στην κυψέλη.


Την γύρη την φέρνουν οι συλλέκτριες μέλισσες στην κυψέλη τους κάνοντας την σβολάκια στα πίσω πόδια τους.

Τα πίσω πόδια των εργατριών είναι ειδικά διαμορφωμένα έτσι ώστε να τους επιτρέπουν να τοποθετούν σβολάκια γύρης πάνω σε αυτά, να μην πέφτει και να τους επιτρέπει να την κουβαλούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Οι μέλισσες φέρνουν γύρη στην κυψέλη τους ζεστούς μήνες κατά τις δροσερές ώρες της ημέρας, ενώ κατά την άνοιξη φέρνουν ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας.

Επειδή λοιπόν η γύρη είναι πολύ σημαντική και για την μέλισσα και κυρίως επειδή με αυτήν αναπτύσσονται τα μελίσσια ο μελισσοκόμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις ενέργειες του.

Πρέπει να παίρνει γύρη μόνο από πολύ δυνατά μελίσσια κι αυτό μόνο για λίγο διάστημα, γιατί διαφορετικά το μελίσσι θα αδυνατίσει πάρα πολύ.

Ο σωστός χρόνος για να πάρουμε γύρη από τα μελίσσια μας είναι όταν αυτή υπάρχει σε αφθονία, δηλαδή την άνοιξη και ειδικά κατά τον μήνα Απρίλιο έως τα μέσα Μαΐου.

Αυτό γιατί τους μήνες αυτούς όπως είπα και πριν η γύρη υπάρχει άφθονη έξω, ενώ και τα μελισσάκια μας έχουν ήδη αναπτυχτεί πολύ, κι έτσι και θα μπορούν να μας κουβαλήσουν μεγάλες ποσότητες στην κυψέλη, και θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τα βλάψουμε παίρνοντας τους γύρη μιας και θα είναι ήδη φτιαγμένα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι χρονιές κατάλληλες για να πάρουμε γύρη.

Όταν μια χρονιά είναι φτωχή σε μέλι, συνήθως είναι και σε γύρη, όπως συνέβη τις χρονιές 2008 και 2010 που οι μελισσοκόμοι δεν κατάφεραν να μαζέψουν γύρη.


Για την συγκομιδή γύρης ο μελισσοκόμος χρησιμοποιεί ένα χρήσιμο εργαλείο που το λένε γυρεοπαγίδα.

Πρόκειται για ένα εξάρτημα που μπαίνει μπροστά από την είσοδο της κυψέλης.


Αυτό έχει μια σήτα συνήθως πλαστική, που είναι σε άνοιγμα 4 με 4.1 χιλιοστά, έτσι οι εργάτριες περνούν με δυσκολία και μπαίνουν στις κυψέλες τους ενώ τα σβολάκια γύρης που έχουν στα πόδια τους δεν χωράνε να περάσουν και πέφτουν κάτω.

Όταν πέφτει από τα πόδια της μέλισσας η γύρη καταλήγει σε ένα μικρό συρταράκι που έχει η γυρεοπαγίδα για το σκοπό αυτό.

Ο μελισσοκόμος πρέπει να πηγαίνει κάθε βραδάκι και να μαζεύει την γύρη που υπάρχει στα συρταράκια των γυρεοπαγίδων γιατί την νύχτα λόγο της υγρασίας η γύρη γίνεται σαν ζυμάρι και μουχλιάζει, αλλά και λόγο ζωυφίων που μπορεί να πάνε να φάνε την γύρη και να την μολύνουν.

Αρχικά ο μελισσοκόμος θα πρέπει να πάει να βάλει την γυρεοπαγίδα στην κυψέλη και να ανοίξει τα πορτάκια, μέχρι οι μέλισσες να την συνηθίσουν.

Μετά από 2-3 μέρες μπορεί να πάει να τα κλείσει για να ξεκινήσει τη συλλογή γύρης.

Αν ο μελισσοκόμος βάλει τις γυρεοπαγίδες και κλείσει άμεσα τα πορτάκια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της κυψέλης, αφού οι εργάτριες δεν θα αναγνωρίζουν τις κυψέλες τους και θα μπαίνουν σε διπλανές.

Γι αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες των γυρεοπαγίδων 2-3 μέρες.

Προσοχή…

Γυρεοπαγίδα βάζουμε ΜΟΝΟ σε πολύ δυνατά μελίσσια.

Αρχικά όταν κλείσουν οι πόρτες των γυρεοπαγίδων, οι ποσότητες γύρης που θα μαζεύουν δεν θα είναι μεγάλες.

Καθώς όμως το μελίσσι μετά από μερικές ημέρες θα διαπιστώσει έλλειψη γύρης στην κυψέλη, θα δώσει εντολή στις συλλέκτριες να φέρουν μεγάλες ποσότητες γύρης στην κυψέλη.

Έτσι μερικές ημέρες αργότερα θα δούμε ότι από τα δυνατά μας μελίσσια μπορεί να παίρνουμε 300 με 500 γρ γύρης κάθε μέρα.



Όμως αυτό θα έχει και συνέπειες.


Καθώς οι συλλέκτριες θα προσπαθούν να φέρουν περισσότερη γύρη στην κυψέλη θα φέρνουν όλο και λιγότερο νέκταρ, και καθώς θα μειώνεται το νέκταρ που φτάνει στην κυψέλη αλλά και η γύρη λόγο των γυρεοπαγίδων τότε οι βασίλισσες θα μειώσουν πολύ και τον γόνο.

Γι αυτό δεν πρέπει ΠΟΤΕ να αφήνουμε γυρεοπαγίδα σε μια κυψέλη πάνω από 7 με 8 ημέρες, γιατί θα μας αδυνατίσει πολύ το μελίσσι.

Η γυρεοπαγίδα είναι κι ένα μέτρο καταστολής σμηνουργίας ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Επειδή αδυνατίζει τα μελίσσια και τα εμποδίζει στην ανάπτυξη, ένα μελίσσι που του βάζουμε γυρεοπαγίδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σμηνουργίσει.

Φυσικά βροχερές μέρες δεν μπορούμε να πάρουμε τη γύρη που έχει βραχεί.

Ο μελισσοκόμος που θα μαζέψει τη γύρη θα πρέπει να την στεγνώσει και να καθαρίσει τυχόν σκουπιδάκια που υπάρχουν σε αυτή.

Το στέγνωμα είναι πολύ σημαντικό καθώς αν η γύρη μείνει υγρή θα μουχλιάσει.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να στεγνώσουμε την γύρη, είτε στον Ήλιο μέσα σε μεγάλα ταψιά, είτε σε θερμαινόμενες εστίες, που θα επιτρέψουν στη γύρη να αποβάλει την υγρασία της.

Γύρη που δεν έχει στεγνώσει πρέπει να διατηρείται στην κατάψυξη, ενώ η σχετικά νωπή γύρη πρέπει να διατηρείται στην συντήρηση.

Η γύρη στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί περίπου 1 χρόνο, ενώ στην συντήρηση μερικούς μήνες ή το πολύ έως 6 μήνες.

Η στεγνή γύρη μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου σε ξηρό χώρο.


Την γύρη μπορούμε να την τρώμε είτε όπως είναι, μια κουταλιά του γλυκού πρωί βράδυ, είτε στον χυμό, στο τσάι ή στο γάλα μας.

Όσο πιο πολύχρωμη είναι η γύρη τόσο πιο πλούσια θεωρείται γιατί είναι μαζεμένη από πιο πολλά λουλούδια.

Σε άλλες χώρες η γύρη πολλές φορές είναι από μονοκαλλιέργεια, όποτε είναι μονόχρωμη, στη χώρα μας όμως που έχει πολλά διαφορετικά άνθη ταυτόχρονα η γύρη είναι πολυσυλλεκτική και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Προωθείστε την γύρη στους πελάτες σας για να μάθουν να την τρώνε, στην ανάγκη κάντε τους δώρο μικρές ποσότητες γύρης, και μιλήστε τους για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά.


ΜELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών