John Batsis
Δάσκαλος μελισσοκόμων
Μέλι είναι η γλυκιά ρευστή θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες.
Ορισμός Επεξεργασία.
Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.
Συστατικά Επεξεργασία.
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%.
Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.
Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.
Ιδιότητες Επεξεργασία.
Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.
Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα.
Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της Ελληνικής αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις.
Σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.
Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.
Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση. Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.
Κρυστάλλωση Επεξεργασία.
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει. Στην αρχή σχηματίζονται κρύσταλλοι στον πυθμένα και τα τοιχώματα του δοχείου. Διαρκώς προστίθενται νέοι κρύσταλλοι οι οποίοι δίνουν γενικά μια όχι ευχάριστη εικόνα στο μέλι. Η κρυστάλλωση επίσης το κάνει δύσχρηστο. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν χάνει τις ιδιότητές του. Με την κρυστάλλωση όμως δημιουργείται μια άνιση κατανομή της υγρασίας με αποτέλεσμα το κρυσταλλωμένο μέλι να έχει περισσότερη υγρασία (πάνω από 20-21%) και να οδηγεί σε έναρξη των ζυμώσεων.
Επαναφορά.
Σε περίπτωση που το μέλι κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μπορεί κανείς να το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση βάζοντας το σε μπεν-μαρί. Εναλλακτικά μπορείτε να τοποθετήθεί σε πηγές ήπιας θερμότητας έως ότου επανέλθει στην αρχική του ρευστότητα.
Έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες για την πρόβλεψη του χρόνου έναρξης της κρυστάλλωσης. Πιο ικανοποιητική θεωρείται ο λόγος γλυκόζης/νερού. Συνήθως τα ανθόμελα κρυσταλλώνουν σε μερικές εβδομάδες, το πευκόμελο σε μερικούς μήνες ενώ υπάρχουν και αρκετά είδη, όπως το μέλι της ακακίας, που χρειάζεται χρόνια για να κρυσταλλώσει.
Για την προσωρινή αποφυγή κρυσταλλοποίησης χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι όπως η λεπτοκρυσταλλοποίηση. Οι περισσότερες μέθοδοι ενδείκνυνται για πολύ μεγάλες ποσότητες καθώς χρειάζονται ακριβά μηχανήματα Σήμερα τέτοια. Μηχανήματα υπάρχουν και το μέλι με φυγοκέντριση και με ταυτόχρονη ανάδυση με μικρή ποσότητα λεπτοκρυσταλωμένου μελιού επιτυγχάνεται ομογενοποίηση και κρυστάλλωση με πολύ λεπτόκοκο κρύσταλλο και το μέλι συσκευάζεται έτσι σε ειδικά πλαστικά ή γυάλινα δοχεία και η εμφάνισή του είναι όπως το βούτυρο. Η ποιότητά του παραμένει αναλλοίωτη για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλη μέθοδος είναι η ανάμιξη διαφόρων ειδών μελιού που κρυσταλλώνει γρήγορα με είδη που αργούν να κρυσταλλώσουν.
Πικρό μέλι .Επεξεργασία
Παρότι ηχεί σαν οξύμωρο σχήμα υπάρχουν ποικιλίες μελιού που πικρίζουν. Χαρακτηριστικές τέτοιες ποικιλίες είναι το μέλι από ρείκι και το μέλι από κουμαριά
Το μοναδικό ελληνικό μέλι μεπροστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1992 είναι το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια που παράγεται σε οριοθετημένη περιοχή του ΜαινάλουΑρκαδίας, κυρίως στην περιοχή γύρω από την Αλωνίσταινα και τη Βυτίνα. Το σύμπλεγμα του όρους Μαίναλο κυριαρχείται από το δάσος της Κεφαλληνιακής ελάτης, ενώ υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη τοπικής χλωρίδας. Το μέλι ελάτης "βανίλια" ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, προέρχεται δηλαδή από το χυμό που προσλαμβάνουν οι μέλισσες με την μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα φυτά -στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το παράσιτο physokermes hemicryphus που βρίσκεται στα έλατα. Το μέλι αυτό ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και για το γεγονός ότι δεν κρυσταλλώνει ποτέ, καθώς η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μικρότερη απ' ό,τι σε άλλα.
Το μέλι είναι μοναδικό φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται από τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη.
Για την παρασκευή του οι μέλισσες χρησιμοποιούν το νέκταρ των λουλουδιών ή μελιτεκκρίσεις διαφόρων δέντρων όπως πεύκο, έλατο κ.λ.π. που δημιουργούνται πάνω στα δέντρα με την παρέμβαση ορισμένων εντόμων. Οι μέλισσες για να συγκεντρώσουν ένα κιλό μέλι χρειάζονται, ανάλογα τις συνθήκες, να επισκεφθούν 3 έως 8 εκατομμύρια λουλούδια, να κάνουν δηλαδή 100 έως 120 χιλιάδες διαδρομές. Το υλικό που μεταφέρουν οι μέλισσες το επεξεργάζονται κατ' αρχήν στο στομάχι τους και στην συνέχεια μέσα στην κυψέλη προσθέτοντας ένζυμα και βακτιριοστατικά συστατικά. Ταυτόχρονα αποβάλλουν ένα μέρος υγρασίας και τέλος το εναποθηκεύουν στις κηρήθρες.
Το μέλι είναι θαυμάσιο προϊόν και έχει εκτιμηθεί από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι πριν από 3.500 χρόνια το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό. Οι αρχαίοι Ινδοί θεωρούσαν ότι παρατείνει την ζωή. Το ίδιο και ο Αριστοτέλης. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως Θεραπευτικό πολλών ασθενειών αλλά και για διατήρηση της νεότητας.
Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες που του δίνουν τον πολύτιμο αυτό χαρακτήρα.
Περιέχει μονοσακχαρίτες που αφομοιώνονται άριστα από τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς παρενέργειες, σε αντίθεση με την κοινή ζάχαρη που περιέχει δισακχαρίτες και δημιουργεί τόσα κακά ώστε να θεωρείτε σήμερα ως καταστροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Περιέχει ακόμη πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, θείο, χλώριο, κάλιο.
Επίσης διάφορες, αρωματικές ενώσεις βιταμίνες (Β 1, Β 2, Β 6, Ρ Ρ, Κ ), 17 αμινοξέα, διάφορα ένζυμα και ανώτερες αλκοόλες.
Περιέχει επίσης γύρη και ίχνη βασιλικού πολτού.
Τέλος να προσθέσουμε ότι είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες (περίπου 3.200 ανά κιλό, τριπλάσιες από το κρέας) και πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση.Όλα αυτά τα συστατικά καθιστούν το μέλι εκτός από πολύτιμο τρόφιμο και άριστο θεραπευτικό μέσον.
Βοηθά σε περιπτώσεις κόπωσης, ανορεξίας, αδιαθεσίας, αδυναμίας, δυσκοιλιότητας, αλλά και αναιμίας. Είναι γρήγορη πηγή ενέργειας ιδίως για αθλητές, παιδιά, εγκύους, αρρώστους.
Μειώνει τις βρογχικές ενοχλήσεις από κοινά κρυολογήματα, είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό.
Επουλώνει τις πληγές του δέρματος, βοηθά την λειτουργία των ενδοκρινών αδένων είναι καρδιοτονωτικό, συμβάλει στον μεταβολισμό και την θρέψη του οργανισμού.
Τέλος ορισμένοι τολμούν να πουν ότι δρα προληπτικά κατά του καρκίνου. Στη χώρα μας η μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας μας χαρίζει μέλι σπουδαίας βιολογικής αξίας και άριστης ποιότητας. Είμαστε αυτάρκεις σε μέλι με περίπου 10 έως 13 χιλιάδες τόνους παραγωγή το χρόνο. Παράγουμε διαφόρων ειδών μέλι. Τα αναφέρουμε κατά σειρά προτίμησής τους από τους καταναλωτές Θυμαρίσιο, ελάτης, Ανθόμελο από τα καλύτερα είναι από τα άνθη των κιτροειδών, άγριο τρυφίλι, καβαλάει, και ο μύθος του Θυμαρίσιου.Θυμάιρι καιυρύμπι καστανιάς, πορτοκαλιάς, ερείκης, ηλίανθου, βαμβακιού.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕΛΙ
Υπάρχει η εντύπωση στους περισσότερους ότι οποιοδήποτε μέλι και αν προμηθευτούμε θα είναι πλήρως αγνό και φυσικό. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Τις περισσότερες φορές περιέχει ουσίες που είναι λίγο ή πολύ επικίνδυνες ή δεν είναι τόσο αγνό όσο νομίζουμε.
Ας δούμε τους παράγοντες που υποβαθμίζουν το μέλι σήμερα, αρχίζοντας απ' τους πιο ανώδυνους και καταλήγοντας στους πιο επικίνδυνους.
1) Ορισμένα είδη μελιού έχουν την ιδιότητα να κρυσταλλώνουν (ζαχαρώνουν).
Αυτή είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως όμως από το είδος των ανθέων που γίνεται η νεκταροσυλλογή. Το κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε υποβαθμισμένο ούτε νοθευμένο.
Εν τούτοις, επειδή ο καταναλωτής θέλει (ή ξέρει ή του είπαν), το μέλι διαυγές και καθαρό, οι παραγωγοί ή οι έμποροι το θερμαίνουν, ορισμένες φορές σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να γίνεται μεν διαυγές αλλά ταυτόχρονα να χάνει τις θρεπτικές του ιδιότητες και να γίνεται μια γλυκαντική ουσία χωρίς ιδιαίτερη βιολογική αξία.
Σημαντικό ποσοστό τέτοιων υποβαθμισμένων μελιών είναι τα βιομηχανοποιημένα και κυρίως τα εισαγόμενα.
2) Κατά την διάρκεια της μελιτοσυλλογής οι μέλισσες συμβαίνει να ταίζονται παράνομα με σιρόπι ζάχαρης.
Με αυτό τον τρόπο ένα μέρος του μελιού θα προέρχεται από ζαχαρόνερο. Τα αρνητικά από αυτή τη νοθεία είναι:
Το μέλι που αγοράζουμε είναι μια απλή γλυκαντική ουσία και δεν περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που θα
έπρεπε.
Πληρώνουμε το ζαχαρόνερο αναλογικά στην τιμή των 10 € ή και παραπάνω το κιλό.
3) Άλλο είδος νοθείας είναι η ανάμιξη του μελιού με γλυκόζη του εμπορίου που είναι πολύ φθηνή.
Τα αρνητικά σε αυτή την περίπτωση είναι ίδια με την περίπτωση 2 και επιπλέον αυτό το μέλι είναι πιο ανθυγιεινό.
4) Επίσης νοθεία γίνεται με την ανάμιξη εισαγόμενων υποβαθμισμένων μελιών με Ελληνικό ή η απ' ευθείας πώλησή τους ως Ελληνικά.
5) Ένας άλλος παράγοντας που υποβαθμίζει το μέλι και το κάνει ορισμένες φορές ακατάλληλο είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Όταν τα μελίσσια βρίσκονται κοντά σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους ή σε βιομηχανικές ζώνες ή ακόμη και σε μεγαλουπόλεις, η μελιτοσυλλογή γίνεται κατ΄ ανάγκη απο φυτά και κυρίως δέντρα π. χ. ευκάλυπτος, ακακία κ.λ.π. που είναι επιβαρημένα με διάφορα βαρέα μέταλλα ή άλλες επικίνδυνες ουσίες.
6) Ένα άλλο πρόβλημα, που δεν το συναντάμε βέβαια μόνο στο μέλι, είναι τα φυτοφάρμακα. Οι μέλισσες όπως αναφέραμε συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη.
Πολύ μεγάλο τμήμα όμως της παραγωγής μελιού δυστυχώς δεν γίνεται αμιγώς από αγριολούλουδα αλλά και από άνθη φυτών και δέντρων που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο π.χ. πορτοκαλιάς, αχλαδιάς, μηλιάς, κερασιάς, βυσσινιάς, τριφυλλιού, βαμβακιού κ.λ.π. που βέβαια ψεκάζονται με διάφορα χημικά δηλητήρια και περνούν μετά στο μέλι.
7) Τέλος το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα προέρχεται από τα μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο μελισσοκόμος μέσα στην κυψέλη. Δυστυχώς τα μελίσσια σήμερα πλήττονται και αυτά από διάφορες ασθένειες. Ο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης τους, όπως ακριβώς συμβαίνει στην συμβατική γεωργία και κτηνοτροφία, είναι η χρήση συνθετικών δηλητηρίων. Η μελισσοκομία δεν ξεφεύγει από αυτό τον κανόνα, παρ' ότι ουπάρχουν οικολογικοί και κατά συνέπεια ακίνδυνοι τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών.
Αποτέλεσμα της χρήσης των φαρμάκων αυτών είναι η επιβάρυνση με υπολείμματα δηλητηρίων του μελιού αλλά και των άλλων προϊόντων της μέλισσας.
Μετά από όλα αυτά γεννιέται εύκολα το ερώτημα πού θα βρούμε μέλι αγνό, και πως θα το αναγνωρίσουμε;
Οι απαντήσεις στο ερώτημα είναι δύο.
Κατ' αρχήν να φροντίσουμε να προμηθευόμαστε μέλι από παραγωγούς επαγγελματίες μελισσοκομίας που έχουν τις απατούμενες γνώσεις περισσότερο λόγω της εμπειρίας τους.Το μέλι τους είναι γνωστό ότι είναι απαλλαγμένο από χημικά, τουλάχιστον σε ένα κύκλο ''μυημένων'' γιατί γνωρίζουν πότε πρέπει να κάνουν τις απαιτούμενες θεραπείες στο μέλισσές τους.. Ευτυχώς στην χώρα μας τα τελευταία 2- 3 χρόνια πολλοί μελισσοκόμοι έχουν στραφεί στην οικολογική μελισσοκομία και έτσι είναι σχετικά εύκολο για τον καταναλωτή που το ''ψάχνει'' να βρει μέλι αγνό και καθαρό.
Η άλλη λύση είναι να φτιάξουμε μόνοι μας 1 - 2 κυψέλες και έτσι να εξασφαλίζουμε το μέλι της χρονιάς μας
εγγυημένα αγνό και απαλλαγμένο από χημικά.
John Batsis.
Δάσκαλος μελισσοκόμων
ΠΗΓΕΣ . WIKIPEDIA.
INTERNET
The HONEY.
Honey is the sweet liquid nutritional substance produced by bees.
Definition Edit.
Honey is an aromatic, viscosity, sweet material derived from the nectar of plants which the bees collect and alter the food in a denser liquid and finally store their honeycombs.
Ingredients Edit.
Bees collect nectar from flowers or juices and lay in their hive. There loses moisture and humidity reaches the ordinary honey, 14-18%.
Honey contains 77-78% sugar (mainly fructose and glucose), and due to the relatively low humidity, favor the growth of microorganisms.
Acidic reaction, fluid in its original form, but varies in crystalline when left too long. It consists mainly of two simple sugars, dextrose and levulose, with presence in cases of more complex carbohydrates, by levulose and always contains usually prevalent mineral substances, vegetable coloring materials, some enzymes and pollen grains.
Edit Properties.
In honey consumption attributed longevity famous beekeepers, ranging between 80 and 90 years. Honeys with dark color are most stimulating properties, such as pine honey, which is rich in trace minerals.
Honey as human food is one of the most valuable, nutritious and healthier foods.
It gives energy to the muscles, clarity of mind, disinfects and regulates the digestive system. Regular use gives vitality to the body and helps to prolong life. Hippocrates and all the doctors of the Greek antiquity recommended as a medicine in many cases.
Today recognized the therapeutic value of habitual constipation, to heart disease, anemia, adenopathy and forfeiture cases and weakness of the organization.
This view is prevalent throughout the world and the most important is documented by scientists. Thus, in an effort to determine the effect of honey as food and medicine in various clinical cases Duisberg (1967) distinguish the following cases.
Honey acts against fatigue and this is achieved by storing the fructose contained in the liver as glycogen. There is converted into glucose, thereby increasing the content of the blood. Facilitates the assimilation of calcium, activates ossification. Cures or relieves internal disorders, stomach ulcers, insomnia, their sore throats, some heart disease and generally have beneficial effects on the heart, increases the hemoglobin of the blood and muscle strength, etc. In outdoor use heal burns, wounds and nasopharyngeal diseases thanks to inchidini (inhidine) which gives it bacteriostatic properties. Honey, then, is the main product in beekeeping and a valuable ally of the human body.
Crystallization Processing.
Honey has a tendency to crystallize. In principle crystals form on the bottom and the container walls. Constantly new crystals which generally give added an unpleasant image in honey. Crystallization also makes cumbersome. The crystallized honey does not lose its properties. By crystallization however created an uneven distribution of moisture resulting in crystallized honey has more moisture (more than 20-21%) and can lead to initiation of fermentation.
Reset.
If the honey crystallize / zacharosei, one can restore the original state by putting it in a bain-marie. Alternatively can be placed sources gentle heat until it returns to its original fluidity.
Various attempts have been made to predict the start time of crystallization. More satisfactory considered why glucose / water. Usually flower honeys crystallize in a few weeks, the pine in a few months and there are several species, such as acacia honey, it takes years to crystallize.
Temporarily prevent crystallization used various methods such as leptokrystallopoiisi. Most methods are suitable for very large quantities as they need expensive machines Today such. Machines exist honey by centrifugation and concomitant emergence of a small amount of honey leptokrystalomenou homogenization is achieved and crystallization with very fine powdered glass and honey so packed in a plastic or glass containers, and the appearance is like butter. The quality remains unchanged for a very long time. Another method is to mix various kinds of honey which crystallizes quickly species are slow to crystallize.
Bitter Honey .Epexergasia
Although it sounds like an oxymoron there honey varieties bitter. Typical varieties such as honey and heather honey from korma ria.
The only Greek honey meprostatefomeni designation of origin (PDO) since 1992 Honey Fir Mainalo vanilla produced in the delimited MainalouArkadias, mainly in the area around the Alonistena and Vitina. The cluster of conditions Mainalo dominated by the forest of fir, and there are several other types of local flora. The fir honey "vanilla" belongs to the honey from honeydew, ie derived from the juice that hire bees mediated by certain insects that parasitize plants -in this case it is the parasite physokermes hemicryphus located firs. Honey is distinguished by its amber color and the fact that it does not crystallize never, as the sugar content is less than they are in others.
Honey is a unique natural product made by bees in the hive.
For the preparation of the bees using the nectar of flowers or melitekkriseis various trees such as pine, spruce, etc. created on the trees through the intervention of some insects. The bees to gather a pound of honey needed, depending on circumstances, to visit 3-8000000 flowers, make ie 100-120000 routes. The material carried by bees treat principle in their stomach and then into the cell by adding enzymes and vaktiriostatika ingredients. Simultaneously eliminate some moisture and finally stored in the combs.
Honey is a wonderful product and is appreciated by man since ancient times. The Egyptians 3500 years ago it was used as a therapeutic. The ancient Indians thought to prolong life. So Aristotle. Hippocrates recommended it as a healer of many diseases and to maintain youthfulness.
Honey contains more than 180 different substances that give this valuable data.
Contains monosaccharides absorbed well by the body without side effects, in contrast to the common sugar containing disaccharides and creates so bad that it is now considered a disaster for the human body.
It contains valuable minerals such as phosphorus, magnesium, calcium, iron, sulfur, chlorine, potassium.
Also various, aromatics vitamins (B 1, B 2, B 6, R F, R), 17 amino acids, various enzymes and higher alcohols.
It also contains traces of pollen and royal jelly.
Finally add that is very rich in calories (about 3,200 per kilo, than meat) and to drink with synesi.Ola these ingredients make the honey off of valuable food and excellent therapeutic agent.
Helps in cases of fatigue, anorexia, malaise, weakness, constipation, and anemia.
It's quick source of energy especially for athletes, children, pregnant women, sick.
Reduces bronchial discomfort of colds, is tonic and soothing.
Heal the wounds of the skin, helps the functioning of the endocrine glands are cordial, help metabolism and nutrition of the body.
Finally some dare to say that a preventive against cancer. In our country the great variety of flora honey gives us great biological value and excellent quality. We are self-sufficient in honey with about 10-13000 tons of production per year. We produce various types of honey. The mention in the order of preference by consumers thyme, fir, flower honey of the best are the flowers of citrus, wild tryfili, rides, and the myth of Thymarisiou.Thymairi kaiyrympi chestnut, orange, heather, sunflower, cotton.
WHAT YOU SHOULD KNOW BUY HONEY
There is the impression that any more honey if supplier is completely pure and natural. Unfortunately things are not so.
Most often contain substances that are more or less dangerous or not as pure as we think.
Let's look at the factors that degrade honey today, starting from the most painless and ending on the most dangerous.
1) Some types of honey have the ability to crystallize (drool).
This is a physical property of honey and depends on several factors, but especially by the type of flowers becomes nektarosyllogi. The crystallized honey is neither degraded nor adulterated.
However, because the consumer wants (or know or was told), honey pure and clear, producers or traders the heat, sometimes at high temperatures, thus becomes clear while at the same time losing its nutritional properties and be a sweetener without special biological value.
A significant percentage of these degraded honey is manufactured and mainly imported.
2) During the melitosyllogis bees happens to illegally fed with sugar syrup.
In this way a part of the honey will be derived from sugar water. The negatives of this fraud are:
Honey we buy is a simple sweetener and contains nutrients that will
should.
We pay the sugar water in proportion to the value of 10 € or more per kilo.
3) Other type of adulteration is mixing honey with sugar trade which are very cheap.
The negative in this case is identical to the case 2, and further that the honey is most unhygienic.
4) Also rigging made by mixing imported substandard honey with Greek or directly sold as Greek.
5) Another factor which degrades the honey and do sometimes unsuitable is the contamination of the environment. When the colonies are located near major highways or industrial areas or even in large cities, the melitosyllogi is in need of plants, especially trees p. X. Eucalyptus, acacia etc. which is burdened with various heavy metals or other hazardous substances.
6) Another problem encountered not only in the course honey, are pesticides. Bees as mentioned collect nectar from flowers.
Very large portion of honey production but unfortunately not purely from flowers but also plant flowers and trees cultivated by humans eg orange, pear, apple, cherries, alfalfa, cotton etc. which of course are sprayed with various chemicals and poisons go after honey.
7) Finally, the most serious problem comes from fungicides and insecticides used by the beekeeper himself inside the hive. Unfortunately, the colonies today and hit them from various diseases. The easiest way to deal with them, just as in conventional farming and animal husbandry, is the use of synthetic poisons. Beekeeping is no exception to this rule, although ouparchoun ecological and therefore harmless ways to treat disease.
Result of the use of these drugs is the charge with poison residues of honey and other bee products.
After all this easily the question arises where to find honey pure, and how to recognize it?
The answers to this question is both.
First be sure that we get honey from producers beekeeping professionals who have the knowledge apatoumenes more because of their experience them.The honey is known to be free of chemicals, at least one cycle of '' insiders '' because they know when to make the necessary treatments in their bees .. Fortunately in our country during the last 2- 3 years many beekeepers have turned to ecological beekeeping and so it is relatively easy for consumers to '' look '' to find honey pure and clear.
The other solution is to make ourselves 1-2 cells and thus ensure the honey of our time
Guaranteed pure and free from chemicals.
John Batsis.
Teacher beekeepers.
SOURCES. WIKIPEDIA.
INTERNET.