Διδάκτορα Μελισσοκομίας Α.Π.Θ.
Μία μικρή παρένθεση στα επιστημονικά άρθρα για ένα μικρό ενημερωτικό κείμενο που αφορά στη γύρη (να προλάβω ερωτήσεις και απορίες…).
Τι είναι η γύρη;
Οι μέλισσες συλλέγουν από ανθισμένα φυτά γύρη, τη συμπυκνώνουν σε σβόλους προσθέτοντας ένζυμα και τη μεταφέρουν στην κυψέλη για να ταΐσουν το γόνο τους. Οι σβόλοι έχουν διάφορους χρωματισμούς που αντιστοιχούν στα άνθη από τα οποία οι μέλισσες τους έχουν συλλέξει.
Η γύρη αποτελεί μια από τις τελειότερες τροφές που υπάρχουν στη φύση όχι μόνο για τις μέλισσες αλλά και για τον άνθρωπο.
Οι υγιέστεροι και μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου είναι οι κάτοικοι των Ιμαλαΐων, του Καυκάσου και των βουνών Βικαμπόμπα στον Ισημερινό. Οι λαοί αυτοί περιλαμβάνουν τη γύρη στο καθημερινό τους διαιτολόγιο!
Υπολογίζεται ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια σε αμινοξέα από ότι το κρέας το τυρί και τα αυγά. Είναι για το λόγο αυτό απαραίτητη σε χορτοφάγους.
Χημική σύσταση:
Η γύρη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα στοιχεία, τερπένια, καροτενοειδή, φλαβονοειδή κ.α.
Η γύρη περιέχει και τα 28 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό (φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο κλπ).
Περιέχει σημαντικό αριθμό βιταμινών της ομάδας Β (Β1,Β2,Β3, Β6, Β12 νικοτινικό οξύ, παντοθενικό οξύ), βιταμίνες C,D,E, Η καθώς και απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο (κυστείνη,τρυπτοφάνη, ιστιδίνη κλπ).
Περιέχονται επίσης πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα που βοηθούν στο μεταβολισμό των τροφών και την απορρόφηση τους από το πεπτικό σύστημα.
Άτομα που δεν ακολουθούν μία ισορροπημένη και πλήρη διατροφή, θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τη γύρη στο διαιτολόγιο τους ως αντιστάθμισμα!
Δεν υπάρχουν αντενδείξεις, περιπτώσεις αλλεργίας ή εθισμού.
Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση γύρης σε άτομα με αλλεργίες που προέρχονται από γύρη ανεμόφιλων φυτών (αλλεργίες άνοιξης).
Δοσολογία:
35 γρ. γύρης (μια κουταλιά της σούπας) καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Η κατανάλωση της γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι.
Ενδεικτικά, προτείνεται μισό κουταλάκι του γλυκού καθημερινά την πρώτη εβδομάδα, ένα τη δεύτερη και σταδιακή αύξηση σε μια κουταλιά της σούπας σε διάρκεια ενός μήνα.
Δοσοληψία:
Η γύρη καταναλώνεται αυτούσια. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε χυμό, γιαούρτι, ή σαλάτες.
Η γύρη, χωρίς να αποτελεί φάρμακο, παρουσιάζει σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία, βάσει επιστημονικών ερευνών:
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ρουτίνη (βιταμίνη R), αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από αιματώματα και εγκεφαλικές αιμορραγίες.
Οι γοναδοτρόπες ορμόνες που περιέχει, δρουν απευθείας στους γεννητικούς αδένες τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας, βελτιώνοντας αντίστοιχα τη σπερματογένεση και την ανάπτυξη των ωοθυλακίων.
Έχει ευεργετικές ιδιότητες στον προστάτη και βελτιώνει τη θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε κιστίνη βοηθά στην τριχοφυΐα και τη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.
Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία του καρδιακού συστήματος.
Βελτιώνει το μεταβολισμό.
Έχει ευεργετική δράση για: την αναιμία, την ασθένεια του Parkinson, την ηπατίτιδα, τη γαστρίτιδα, το άγχος και την απώλεια μνήμης.
Μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα
της εμμηνόπαυσης.
Προκαλεί ευεξία και δρα ευεργετικά κατά της σωματικής και πνευματικής αδυναμίας.
Συνιστάται τόσο κατά της ανορεξίας όσο και κατά της παχυσαρκίας (ρυθμίζει δηλαδή την όρεξη.(τη μειώνει ή την αυξάνει).
Η γύρη επίσης μειώνει τις παρενέργειες που προκαλεί η ακτινοβολία. ...αφού το καίτε που το καίτε με τα κινητά, βοηθήστε το κάπως με τη γύρη...
ΠΗΓΗ
http://the-drone.blogspot.gr/
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσσμο των μελισσών