Η μελάσα ή η ισογλυκόζυ είναι υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για νοθεία στο μέλι…
Αν και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και σπάνιο φαινόμενο, παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.
Από την άλλη ο καταναλωτής οφείλει για να είναι σίγουρος να αγοράζει είτε επώνυμα μέλια είτε από μελισσοκόμο της εμπιστοσύνης του, και οπωσδήποτε καλό θα είναι να έχει και κάποιες στοιχειώδης γνώσεις που θα του επιτρέπουν να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι που λέμε!!!
Τι μπορεί αλήθεια να κάνει ο καταναλωτής όμως για να σιγουρευτεί ότι το μέλι που αγόρασε δεν είναι νοθευμένο;
Πάμε να το μάθουμε, και διαβάζοντας το άρθρο αλλά και παρατηρώντας το βίντεο που ρίχνει φως σε αυτή την διαδικασία.
Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί στο μέλι, και το ανάψεις έστω και δύσκολα τότε το μέλι είναι καθαρό.
Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει σε αλλοιωμένο μέλι, τότε η παρουσία νερού στο μέλι δεν επιτρέπει να καεί, έτσι θα παραγάγει έναν ήχο τριξίματος και δεν θα ανάβει.
Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως.
Το σιρόπι εναποθέτεται ανομοιόμορφα στον πάτο σε αντίθεση με το καθαρό μέλι που παραμένει ατόφιο και αδιάλυτο στον πάτο..
Δείτε προσεκτικά το βίντεο με το τεστ!!!
Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και την λευκότητα του.
Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό. Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύει γρήγορα.
Η προσθήκη της εμπορικής γλυκόζης στο μέλι μπορεί να ανιχνευθεί με μια δοκιμή ιωδίου. Ένα μικρό δείγμα του μελιού είναι αραιωμένο σε ίσο ποσό νερού. 1g ιώδιο και 3g του ιωδιούχου καλίου αναμιγνύονται με 50ml νερού και αυτό το διάλυμα προστίθεται έπειτα στο αραιωμένο μέλι.
Εάν το μέλι περιέχει την εμπορική γλυκόζη, το μείγμα θα γίνει κόκκινο ή ιώδες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να γίνουν ακριβή τεστ σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.
Προσοχή λοιπόν στο τι πληρώνουμε και τι παίρνουμε.
Με στοιχεία από το http://www.agrocatalog.gr/
MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών