Σελίδες

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

«ΜΕΙΚΤΟ ΚΑΠΑΚΙ»: Μια Επαναστατική Αλλαγή!


ΕΝΑ ΚΑΠΑΚΙ - ΔΥΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ! 

Όπως σας έχουμε προαναγγείλει, το νέο «Μεικτό Καπάκι», έπειτα από πολύμηνες δοκιμές, είναι έτοιμο και η χρήση του θα βάλει τέλος στα προβλήματα που έχουμε με τα καπάκια Αυστραλίας, τέλος με τα κηρόπανα, τέλος με τις υγρασίες και... όλα τα κακά συνακόλουθα! 

Δεν είναι τυχαίο το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν πολλοί συνάδελφοι από την πρώτη κιόλας παρουσίαση της ιδέας, πριν από αρκετούς μήνες, και τα θετικά σχόλια που μας έκαναν για αυτή. 

Το ενδιαφέρον αυτό συνεχίστηκε αμείωτα όλους αυτούς τους μήνες, κατά τους οποίους δεχόμασταν τακτικά τηλεφωνήματα από μελισσοκόμους που μας ρωτούσαν για το πότε επιτέλους θα αρχίσει η παραγωγή αυτού του καπακιού. 

Να λοιπόν που έφτασε η ώρα για να κάνουμε την επίσημη παρουσίαση αυτού του προϊόντος το οποίο άρχισε ήδη να κατασκευάζεται. 

Ας ξεκινήσουμε όμως την παρουσίαση, αλλά επειδή μια φωτογραφία μπορεί να μας πει περισσότερα από όσα μπορούν να μας πουν 1,000 λέξεις μαζί, θα σας παραθέσουμε μια σειρά από φωτογραφίες για να αποκτήσετε μια πλήρη άποψη του νέου αυτού προϊόντος και του τρόπου που λειτουργεί, αφού προηγουμένως σας «πούμε» δυο πράγματα για τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την κατασκευή. 

Τα καπάκια που σήμερα χρησιμοποιούμε όλοι σχεδόν οι έλληνες μελισσοκόμοι, είναι τα γνωστά καπάκια Αυστραλίας, με τα τέσσερα - συνήθως - παράθυρα. Τα καπάκια αυτά ήρθαν στη χώρα μας πριν από λίγες δεκαετίες και σε λίγα χρόνια εκτόπισαν τα παλιά καπάκια Ευρωπαϊκού τύπου, γιατί πρόσφεραν μεγαλύτερες ευκολίες για τις ανάγκες της νομαδικής μελισσοκομίας, στην οποία βασίζεται κυρίως η Ελληνική μελισσοκομία. 

Οι ευκολίες αυτές είναι: 
• Καλύτερο ντάνιασμα και πιο γρήγορη μεταφορά των κυψελών, 
• Γρήγορη επιθεώρηση, 
• Μειωμένο κόστος κυψέλης, 
• Μειωμένο βάρος κυψέλης, 
• Παίρνει τροφοδότη οροφής, 
• Δεν χρειάζεται έξτρα σήτα κατά τη μεταφορά, 
• Παρέχει οπτική επαφή με το μελίσσι, από τα παράθυρα, 
• Κουμπώνει πάνω στο σώμα με ειδικούς συνδετήρες και δεν χρειάζονται πέτρες ή άλλα βάρη, για αντί-ανεμική προστασία. 

Έναντι όμως όλων αυτών των προτερημάτων, το καπάκι Αυστραλίας έχει δυο βασικά μειονεκτήματα! Το πρώτο είναι ότι δεν προσφέρει καλή προστασία από τη βροχή στα εξωτερικά μέρη της κυψέλης. Αυτό βέβαια αντιμετωπίζεται, αρκεί η κυψέλη έχει καλή κατασκευή και σωστή βαφή. Όμως, ακόμα και τότε, το καπάκι αυτό αφήνει τη βροχή να μπαίνει μέσα στη κυψέλη από τα παράθυρά του, όταν αυτή έχει μεγάλη ένταση και συγχρόνως φυσάει και ισχυρός άνεμος – καταστάσεις που ζήσαμε φέτος... με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα. 

Το άλλο είναι πως δεν προσφέρει επαρκή θερμομόνωση, ιδιαίτερα το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη, στο πάνω μέρος της κυψέλης. Το μειονέκτημα αυτό, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, το αντιμετωπίζουν με τη χρήση των «κηρόπανων», που όμως φέτος έδειξαν και αυτά την «αδυναμία» τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις μούσκεψαν και χειροτέρεψαν την κατάσταση μέσα στις κυψέλες! 

Το καπάκι μεικτού τύπου, μπορεί να συνδυάσει δυο πρακτικές και να μας προσφέρει και τους δυο τύπους καπακιών (Παλιό-ευρωπαϊκό και Νέο-Αυστραλίας) σε ένα και μόνο καπάκι, που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας – άλλοτε σαν καπάκι Αυστραλίας (κυρίως το καλοκαίρι) και άλλοτε σαν καπάκι Ευρωπαϊκό (κυρίως το χειμώνα). 

Αποτελείται από δυο ξεχωριστά μέρη: Το ένα είναι φτιαγμένο από ξύλο και κόντρα πλακέ θαλάσσης πολύ καλής ποιότητας και αποτελεί το κυρίως σώμα του καπακιού, και το άλλο είναι από γαλβανισμένη λαμαρίνα που έχει εσωτερική μόνωση και αποτελεί το κάλυμμα του πρώτου, στο οποίο μπορεί να μπαινοβγαίνει. 

Στις δυο πιο πάνω φωτογραφίες εμφανίζεται το Μεικτό Καπάκι στις δυο θέσεις λειτουργίας του πάνω στην κυψέλη. Πάνω, σαν καπάκι Αυστραλίας και κάτω σαν καπάκι Ευρωπαϊκό. Όπως μπορούμε να δούμε, στη πρώτη περίπτωση τα «παράθυρα» του καπακιού είναι εντελώς ανοιχτά, όπως συμβαίνει και στα καπάκια Αυστραλίας. Στην δεύτερη περίπτωση τα παράθυρα είναι τελείως καλυμμένα – είναι σαν να μην υπάρχουν παράθυρα, όπως συμβαίνει και στα Ευρωπαϊκά καπάκια, εμποδίζοντας και τη βροχή, αλλά και τον παγωμένο αέρα να μπει μέσα στην κυψέλη, όταν φυσούν αέρηδες. 
Στις δυο πιο πάνω φωτογραφίες φαίνονται οι δυο όψεις του μεταλλικού καλύμματος του καπακιού. Πάνω η εξωτερική του πλευρά και κάτω η εσωτερική του, η οποία είναι και μονωμένη με ειδικό φύλλο διογκωμένου πολυαιθυλενίου, που έχει εξαιρετικές μηχανικές, θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Όπως φαίνεται στην φωτογραφία τα άγκιστρα των συνδετήρων που ασφαλίζουν το καπάκι στο σώμα της κυψέλης, είναι προ-τοποθετημένα από τον κατασκευαστή. Αυτό μας απαλλάσσει από μια επί πλέον εργασία. 





Στις δυο πιο πάνω φωτογραφίες φαίνονται οι δυο όψεις του ξύλινου μέρους του καπακιού. Πάνω φαίνεται η άνω του πλευρά όταν κάθεται σαν καπάκι Αυστραλίας και κάτω η άνω του πλευρά, όταν κάθεται σαν καπάκι Ευρωπαϊκό. 

Στην πιο πάνω φωτογραφία φαίνεται πως γίνεται η χρήση, δηλαδή το άνοιγμα, του καπακιού, όταν δουλεύει σαν καπάκι Αυστραλίας. 
Σε αυτή τη περίπτωση, το ξύλινο μέρος του καπακιού και το μεταλλικό του κάλυμμα, αφαιρούνται και επανατοποθετούνται πάντα σαν ένα ενιαίο κομμάτι – όπως ακριβώς γίνεται και με τα συνηθισμένα καπάκια Αυστραλίας που χρησιμοποιούμε σήμερα. 
Όταν το καπάκι δουλεύει σαν καπάκι Ευρωπαϊκό, έχουμε δυο επιλογές. 
Α- Αν θέλουμε να κάνουμε μια πλήρη επιθεώρηση αφαιρούμε και πάλι το μεταλλικό κάλυμμα και το ξύλινο μέρος του καπακιού μαζί, σαν να είναι ένα ενιαίο κομμάτι. 

Β- Αν θέλουμε να κάνουμε έναν σύντομο έλεγχο ή απλά να τροφοδοτήσουμε το μελίσσι, τότε αφαιρούμε μόνο το μεταλλικό κάλυμμα (άνω φωτογραφία). Με το τρόπο αυτό δεν ενοχλούμε καθόλου το μελίσσι, δεν κρυώνουμε τον γόνο και δεν αναστατώνουμε τις μέλισσες, ενώ μέσα από τα ανοίγματα τροφοδοσίας, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο εσωτερικό της γονοφωλιάς. 

Στην δυο πιο πάνω φωτογραφίες φαίνεται πως είναι το καπάκι από την πάνω του πλευρά, όταν λειτουργεί σαν Ευρωπαϊκού τύπου, με τη θυρίδα τροφοδοσίας κλειστή  και με τη θυρίδα ανοιχτή.
Η τρίτη, μικρότερη θυρίδα που έχει πλέγμα, επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα για να γίνεται η ανανέωση του, αλλά και για να γίνεται η αφύγρανση του, όπως αναλύουμε πιο κάτω.

Όπως προαναφέρουμε, η χρήση του Μεικτού Καπακιού με αυτό το τρόπο – Ευρωπαϊκό – είναι ιδανική για το χειμώνα, χωρίς να αποκλείεται η χρήση του και τις άλλες εποχές, για κάποιες περιοχές με ειδικές απαιτήσεις. 

Όταν έχουμε επιλέξει αυτό το τρόπο λειτουργίας του, μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τοποθετώντας σακούλα με ζυμάρι πάνω στα δυο ανοίγματα ή μπουκαλάκι του μισού λίτρου με σιρόπι ανάμεσα στα δυο πηχάκια που υπάρχουν, ή ακόμα και έναν ολόκληρο τροφοδότη οροφής. 

Από τα όσα περιγράψαμε έως τώρα, γίνεται φανερό πως το νέο Μεικτό Καπάκι συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν και το Ευρωπαϊκό και το καπάκι τύπου Αυστραλίας μαζί, χωρίς να έχει κανένα από τα μειονεκτήματα που είχε το καθένα ξεχωριστά από αυτά! 

Επιπρόσθετα όμως, έχει δυο ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα: 
Συμβάλει στην ανανέωση του αέρα της κυψέλης και στη μείωση της υγρασίας της, λειτουργίες που γνωρίζουμε πια την αξία τους, έπειτα από την πανωλεθρία που έπαθαν φέτος πολλές περιοχές, λόγω της υψηλής υγρασίας και των ασθενειών που αυτή προκάλεσε! 

Έχουμε την ελπίδα πως η πιο πάνω παρουσίαση και οι πιο πάνω φωτογραφίες σας διαφώτισαν πλήρως για τον τρόπο λειτουργίας και τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα αυτού του καπακιού, το οποίο έχει τιμή λιανικής πώλησης 15 ευρώ. Η τιμή αυτή επιβαρύνεται με ΦΠΑ και οι χρόνοι παράδοσης είναι από τρεις έως δέκα εργάσιμες μέρες, ανάλογα με τις ποσότητες και την εποχή. 

Για όσους το επιθυμούν, θα μπορούν να προμηθεύονται το Μεικτό Καπάκι ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τις Ενεργειακές Κυψέλες. 

Κλείνοντας να σας υπενθυμίσουμε ότι το «Μεικτό Καπάκι» αποτελεί καινοτομία και έχει κατοχυρωθεί με το Α/Α 20140100543 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η δε διάθεσή του γίνεται αποκλειστικά από την «Προμελίς» που κατασκευάζει και τις Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες Κυψέλες, με τις οποίες, αν συνδυαστεί, τα αποτελέσματα είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ! 
Σημείωση: 
Θεωρούμε σκόπιμο να εξηγήσουμε, σε όσους αναγνώστες θα ήθελαν να εμβαθύνουν, με πιο τρόπο γίνεται η ανανέωση και η αφύγρανση του αέρα της κυψέλης, όταν το Μεικτό Καπάκι «Προμελίς» λειτουργεί σαν Ευρωπαικού τύπου κατά τη χειμερινή περίοδο. 

Όπως γνωρίζουμε, ο αέρας στο εσωτερικό της κυψέλης είναι ζεστός και στην περιοχή του γόνου – όταν υπάρχει - έχει θερμοκρασία 35-36ο C. Γνωρίζουμε επίσης, πως ο ζεστός αέρας ανεβαίνει πάντα προς τα πάνω. Έτσι, καθώς ο ζεστός αυτός αέρας θα περάσει μέσα από το άνοιγμα εξαερισμού του καπακιού, θα καταλάβει όλο το χώρο του καπακιού. 

Επειδή όμως το μεταλλικό κάλυμμα του καπακιού έχει ισχυρή μόνωση στην εσωτερική του πλευρά – όπως περιγράψαμε και δείξαμε με φωτογραφίες πιο πάνω - η θερμοκρασία αυτού του χώρου θα παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ακόμα και αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή. Όμως, ένα μέρος της μάζας του αέρα αυτού του χώρου θα οδηγηθεί μοιραία προς τα παράθυρα τα οποία έχουν κλίση προς τα πάνω, όταν το καπάκι δουλεύει σαν Ευρωπαϊκού τύπου – αντίθετα έχουν κλίση προς τα κάτω όταν αυτό δουλεύει σαν τύπου Αυστραλίας, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα αυτά καπάκια. 

Αναπόφευκτα, η μάζα αυτού του αέρα θα έρθει σε επαφή με τα γυρίσματα (πλευρές) του μεταλλικού καπακιού, τα οποία δεν έχουν μόνωση, και επομένως θα έχουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος – δηλαδή θα είναι παγωμένα, αφού μιλάμε για χειμώνα ή για νωρίς την άνοιξη. 

Αυτό θα δημιουργήσει τα εξής φαινόμενα: (άνω σχήμα). 

Ένα μέρος από αυτή τη μάζα του αέρα θα διαφύγει στην ατμόσφαιρα, «αναγκάζοντας» μια ισόποση μάζα «φρέσκου» αέρα να μπει από την πόρτα ή τη διάτρητη βάση (αν υπάρχει), μέσα στην κυψέλη, για να αντικαταστήσει αυτόν που διέφυγε, ανανεώνοντας έτσι τον αέρα της. Αυτό θα συμβεί επειδή το γύρισμα του μεταλλικού καπακιού, εμποδίζει μεν τον κρύο εξωτερικό αέρα - και τη βροχή φυσικά - να μπει μέσα στη κυψέλη από τα παράθυρα, αφού τα καλύπτει πλήρως, αλλά όμως δεν τα σφραγίζει αεροστεγώς! Για αυτόν το λόγο, ένα μικρό μέρος του αέρα του καπακιού θα διαφύγει αναγκαστικά στην ατμόσφαιρα. 

Ένα άλλο μέρος από τον αέρα του καπακιού, μόλις θα έρθει σε επαφή με τα παγωμένα γυρίσματα (πλευρές) του μεταλλικού καλύμματος, θα κρυώσει απότομα, θα συμπυκνώσει την υγρασία που έχει στη μάζα του και στη συνέχεια θα κυλήσει προς το εσωτερικό του καπακιού (ο κρύος αέρας πάει πάντα προς τα κάτω) και θα αναμειχτεί με τον υπόλοιπο αέρα που υπάρχει εκεί και θα ξαναζεσταθεί. Νέες ζεστές μάζες αέρα θα συνεχίσουν να κάνουν τον ίδιο κύκλο, δηλαδή να ανεβαίνουν από την γονοφωλιά στο χώρο του καπακιού και να ξεφορτώνουν με αυτό το τρόπο την υγρασία της κυψέλης συνεχώς. Η υγρασία αυτή, σε μορφές σταγόνων, κυλάει έξω από την κυψέλη, αφού δημιουργείται πάνω στα γυρίσματα (πλευρές) του μεταλλικού καπακιού που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος. 

Ο χώρος του καπακιού θα διατηρήσει, για τους λόγους που περιγράψαμε πιο πάνω, μια σχετικά υψηλή θερμοκρασία, λειτουργώντας σαν ένα προστατευτικό πάπλωμα της γωνοφωλιάς. Αυτό σημαίνει πως το μελίσσι θα ξοδέψει λιγότερη ενέργεια για να ζεσταθεί, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως θα καταναλώσει λιγότερο μέλι. Τελικά με το τρόπο αυτό πετυχαίνουμε και μείωση στην κατανάλωση τροφών, και μεγαλύτερη παραγωγή μελιού, και δημιουργία λιγότερης υγρασίας από το μελίσσι. 

Κλείνοντας να σας υπενθυμίσουμε ότι το «Μεικτό Καπάκι» αποτελεί καινοτομία και έχει κατοχυρωθεί με το Α/Α 20140100543 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, η δε διάθεσή του γίνεται αποκλειστικά από την «Προμελίς» που κατασκευάζει και τις Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες Κυψέλες, με τις οποίες, αν συνδυαστεί, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και όπως είπε κάποιος αγαπητός, συνάδελφος και πελάτης «Τα δυο αυτά προϊόντα θα γράψουν ιστορία και θα φέρουν την επανάσταση στη μελισσοκόμια». 
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής 
www.promelis.gr - - promelis@hotmail.gr