Σελίδες

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΚΗΡΗΘΡΑ: Με φύλλα του εμπορίου ή μήπως όχι;


Βασίλη, έχω την πεποίθηση ότι σε πολλές περιπτώσεις κερδίζουν ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ  από την μελισσοκομία και μένει ο κόπος για τον μελισσοκόμο ! Θα δώσω το παρακάτω παράδειγμα για να γίνω ποιο κατανοητός, βασιζόμενος στην εργασία του Ανδρέα Θρασυβούλου με θέμα  «ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ
ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ» και μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σελίδα 



Στις σελίδες 7 και 8 μιλάει για τα κεριά και λέει :
«…Στις περιπτώσεις αυτές οι  μέλισσες κατασκευάζουν περισσότερα κηφηνοκέλια.  Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. 20 μελίσσια ‘αναγκάστηκα’ να κτίσουν κηρήθρες   χωρίς  φύλλα   (ομάδα  Α)  και  συγκρίθηκε   η  απόδοσή   τους  με   άλλα  20 μελίσσια (ομάδα Β) τα οποία έκτισαν κηρήθρες με φύλλα. 
Όπως φαίνεται  στον πίνακα 3,  πράγματι  τα 20 μελίσσια που έκτισαν κηρήθρες με
φύλλα   κατασκεύασαν   λιγότερα   κηφηνοκέλια   (1,05%)   από   εκείνα   που   δεν   είχαν φύλλα (3,78%) και  κατανάλωσαν λιγότερο σιρόπι  κατά μισό περίπου κιλό/μελίσσι.
Τα   μελίσσια   όμως   με   τα   περισσότερα   κηφηνοκέλια   παρουσίασαν   και   αυξημένη παραγωγή μελιού εφόσον παρήγαγαν κατά μέσο όρο 25,2 κιλά μέλι έναντι 18,2 κιλά που έδωσαν τα μελίσσια της ομάδας με τα φύλλα.
Η δυσκολία απαγόρευσης της κοινής ζάχαρης ως τροφή των μελισσών μπορεί  να
αντιμετωπιστεί   από   τους   οργανισμούς   πιστοποίησης,   οι   οποίοι   θα   πρέπει   να αποφασίσουν να επιτρέψουν στο μεταβατικό στάδιο τη τροφοδοσία των μελιών με
σιρόπι  προκειμένου οι  μέλισσες να κτίσουν τις  κηρήθρες  τους  με  φύλλα ή χωρίς
φύλλα. Άλλωστε η κοινή ζάχαρη επιτρέπεται ως πρόσθετο στις ζωοτροφές από τον
κανονισμό 1804/99 (πρώτες ύλες ζωοτροφών Δ. 3.1)

Πίνακας 3. Συγκριτικά αποτέλεσμα πειραμάτων σε μελίσσια που έκτισαν κηρήθρες
με ή χωρίς φύλλα (n=20+20)

Μελίσσια
Κατασκευή
κηρήθ.

Κηφηνοκέλια
Σιρόπι
Kg

Παραγωγή
μελιού

Α. Χωρίς φύλλα
7899 cm2

  3,78 %
8,02
25,2 Kg

Β. Με φύλλα 
8337 cm2

  1,05 %
7,5
18,2 Kg

……….» (ελπίζω να έκανα σωστά το copypaste )

Συμπεράσματα :
Αν για μισό με ένα λίτρο επιπλέων σιρόπι που χρησιμοποιείται για το χτίσιμο κεριών   «κερδίζουμε» 7 κιλά μέλι είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρέπει να τοποθετούμε κεριά ή ότι τα κεριά είναι «ελαττωματικά» για τις μέλισσες και πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το σχήμα τους . Δεν είμαστε κερδισμένοι μόνο από την αύξηση της παραγωγής μελιού αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και κοστολογήσουμε: την  μηδενική δαπάνη για αγορά έτοιμων κεριών, καψουλιών, σύρματος, καρφιών . Την  μηδενική σπατάλη ενέργειας για την αγορά και τοποθέτηση κεριών . Την απαλλαγή επιβαρυμένων με ασθένειες και κατάλοιπα κεριών . Την μηδενική εργασία για συρμάτωμα κτλ.
Τελικά βλέπουμε ότι ακόμα και τα πλαίσια είναι περιττά και μας φορτώνουν με περισσότερη δουλειά , έξοδα και κυρίως εξάρτηση από τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ .
Όλα τα παραπάνω αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγος που με οδήγησε στο πείραμα που θα κάνω φέτος με τις Ιαπωνικές . 

Με εκτίμηση, Μίμης 



Σχόλιο MELISSOCOSMOU
Ενδιαφέρον όλα αυτά Μίμη όμως...
Το σύρμα μπαίνει για να αντέχει η κηρήθρα στον μελιτοεξαγωγέα αλλά και κατά την επιθεώρηση, και θέλω να πω ότι αν δώσεις συρματωμένα κενά πλαίσια στα μελίσσια θα τα χτίσουν μια χαρά.
Η ποιοτητα του χτισίματος όμως δεν θα συγκρίνεται με αυτές τις κηρήθρες που δώσαμε έτοιμα κεριά, τόσο λόγω κηφηνοκελιών όσο και για το ακανόνιστο σχήμα που θα έχουν αυτές.
Ίσως όμως αξίζει να δοκιμαστεί.
Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι πρέπει να αφήσουμε το μελίσσι να χτίσει ΟΛΑ του τα φύλλα μόνο του αν το αποφασίσουμε, κι όχι πχ μισά δικά του μισά του εμπορίου γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.









MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών