Η μέθοδος αυτή είναι του κυρίου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΕΚΑ
Εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία εδώ και 5 χρόνια ....
Η μέθοδος επίσης έχει σταλεί και σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής!!!
Όταν το μελίσσι αναπτύσσεται την άνοιξη και ο πληθυσμός του αυξηθεί στο σημείο του να πατήσει το ένατο με δέκατο πλαίσιο και να έχει επτά με οκτώ πλαίσια γόνο, δε βάζουμε πάτωμα αλλά παίρνουμε μια νέα άδεια κυψέλη και την τοποθετούμε δίπλα στο μελίσσι που πρόκειται να εφαρμόσουμε την μέθοδο.
Αφαιρούμε από το μελίσσι τη μία πλευρά των πλαισίων στην κυψέλη, την ποιο δυνατή σε πληθυσμούς, παίρνοντας δύο η τρία πλαίσια γόνο ανάλογα μαζί με τον πληθυσμό του, φροντίζοντας να υπάρχει ένα πλαίσιο με σφραγισμένο γόνο και ένα πλαίσιο με γόνο νεαρής ηλικίας καθώς και ένα τελάρο με προμήθειες (μέλι) αφού πρώτα τινάξουμε όλα τα πλαίσια που αφαιρούμε μέσα στην κυψέλη για να μην πάρουμε την βασίλισσα.
Τοποθετούμε τα πλαίσια που έχουμε τινάξει και που δεν έχουν μέλισσες στην νέα άδεια κυψέλη που έχουμε δίπλα μας φροντίζοντας να προσθέσουμε ένα πλαίσιο κατά προτίμηση χτισμένο στην πλευρά του ξύλου της κυψέλης. Έτσι στην άδεια από μέλισσες κυψέλη έχουμε συνολικά πέντε πλαίσια: τρία πλαίσια γόνο (ανοιχτό και σφραγισμένο), ένα πλαίσιο με μέλι και ακόμη ένα πλαίσιο που τοποθετήσαμε.
Στην συνέχεια παίρνουμε την κυψέλη με τις μέλισσες που έχει τη βασίλισσα και τη μετακινούμε δέκα μέτρα αριστερά ή δεξιά ή πίσω από την αρχική της θέση, τοποθετούμε μετά αριστερά και δεξιά του γόνου νέα χτισμένα πλαίσια για να τα γεννήσει η βασίλισσα και ταΐζουμε το μελίσσι κατά προτίμηση με δύο κιλά ζαχαροζύμαρο επειδή χάνει τις συλλέκτριες του. Στην θέση ακριβώς που ήταν η αρχική κυψέλη τοποθετούμε την νέα κυψέλη των πέντε πλαισίων που είναι άδεια από μέλισσες με τους γόνους (πέντε πλαίσια) και πάνω στα πλαίσια βάζουμε ένα κιλό ζαχαροζύμαρο, καλό θα είναι η νέα κυψέλη που τοποθετήσαμε στην θέση της αρχικής να έχει ίδιο χρώμα με την αρχική της κυψέλης που μετακινήσαμε για να αποφύγουμε την παραπλάνηση.
Η νέα ορφανή από βασίλισσα κυψέλη παίρνει σε λίγες ώρες όλες τις συλλέκτριες από την αρχική που μετακινήσαμε και γεμίζουν από μέλισσες και τα πέντε πλαίσια που είχαμε τοποθετήσει . Οι μέλισσες αυτές είναι συλλέκτριες, αλλάζουν εργασία, γίνονται παραμάνες και περιποιούνται τον γόνο κάνοντας ωραία βασιλικά κελιά. Μετά δέκα ημέρες από την ενέργεια αυτή πηγαίνουμε στην ορφανή από βασίλισσα κυψέλη και χαλάμε τα βασιλικά κελιά αφήνοντας το καλύτερο, εάν όμως θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε δύο νέα μελίσσια καθώς το νέο μελίσσι είναι δυνατό, αφήνοντας άλλο ένα κελί και χωρίζοντας το νέο ορφανό μελίσσι στα δύο, με την προϋπόθεση να πάρουμε το ένα από τα δύο και να απομακρυνθούμε στα πέντε χιλιόμετρα.
Με τον τρόπο αυτό δύο νέες βασίλισσες γονιμοποιούνται και δημιουργούμε δύο νέα μελίσσια. Εάν θέλουμε να πάρουμε μέλια το φθινόπωρο από το πεύκο δε χωρίζουμε το νέο μελίσσι στα δύο. Το μελίσσι αυτό αναπτύσσεται γρήγορα και το φθινόπωρο έχει οκτώ με εννέα πλαίσια πληθυσμό.
Το αρχικό μελίσσι που μετακινήσαμε με την βασίλισσα μέσα σε δεκαπέντε με είκοσι ημέρες έχει φτιάξει τους πληθυσμούς του και έχει γίνει δεκάρι, αν δεν έχει περάσει η εποχή της σμηνουργίας και η άνοιξη με τις ανθοφορίες είναι πολύ καλή και θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της σμηνουργίας κάνουμε πάλι τις ίδιες ενέργειες που κάναμε την πρώτη φορά αφαιρώντας αυτήν την φορά μόνο δύο πλαίσια γόνο και ένα με προμήθειες. Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε πάλι ένα νέο μελίσσι και μόλις περάσει η περίοδος της σμηνουργίας τοποθετούμε πάτωμα στο αρχικό και πηγαίνουμε στις ανθοφορίες με την παλαιά βασίλισσα ή το ενώνουμε με το πρώτο μελίσσι που έχει γίνει έξι με επτά πλαίσια και πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατούς πληθυσμούς. Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνουμε τα εξής :
1. Είναι πολύ γρήγορη μέθοδος και καθόλου κοπιαστική διότι δεν καθυστερούμε στην αναζήτηση βασίλισσας.
2. Γνωρίζουμε που είναι η βασίλισσα και που είναι το ορφανό μελίσσι επειδή δεν κόβουμε το μελίσσι στην μέση.
3. Αποφεύγουμε τη σμηνουργία αποφορτίζοντας το αρχικό μελίσσι από πληθυσμούς και αποφεύγουμε την κοπιαστική εργασία του χαλάσματος κάθε εβδομάδα βασιλικών κελιών στα μελίσσια που πρόκειται να σμηνουργήσουν.
4. Δημιουργούμε δύο ή τρία νέα μελίσσια.
5. Έχουμε επιλογές να κρατήσουμε τα νέα μελίσσια η να τα ενώσουμε και να πάμε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια.
6. Αποφεύγουμε την εύρεση νέας τοποθεσίας και τη μετακίνηση στα πέντε χιλιόμετρα στα νέα μελίσσια που δημιουργήσαμε.
Η μέθοδος που περιγράφω είναι δοκιμασμένη τέσσερα χρόνια και έχει μόνο πλεονεκτήματα, ως μοναδικό περιοριστικό παράγοντα αναφέρω το ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν δεν έχει καλό καιρό δηλαδή α) κρύο, βροχές και γ) δυνατούς ανέμους για να μπορούν να πετούν οι συλλέκτριες. Στην Μακεδονική μέλισσα η μέθοδος αυτή πρέπει να εφαρμόζεται όταν οι πληθυσμοί είναι στα επτά πλαίσια για την αποφυγή της σμηνουργίας.
Γνωρίζοντας το μόχθο του Έλληνα Μελισσοκόμου μιας και προέρχομαι από αγροτική οικογένεια αποφάσισα να κοινοποιήσω την μέθοδο αυτή στους μελισσοκόμους της επικράτειας για να τους απαλλάξω : 1)από την κοπιαστική εργασία και 2) να έχουν την δυνατότητα της επιλογής : ή να ενώσουν τα νέα μελίσσια με το αρχικό και να πάνε στις ανθοφορίες με πολύ δυνατά μελίσσια ή να φτιάξουν νέα μελίσσια με καλές βασίλισσες.
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ 7
ΣΠΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ. 19004
email c.beckas @gmail.com