Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η Χρήση του Οξαλικού οξέος και οι δοσολογίες του!!!


Χαριστός Λεωνίδας
Γεωπόνος-  Δρ. Μελισσοκομίας
Ινστιτούτο Μελισσοκομίας ( ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ)
Ν. Μουδανιά 63200 Χαλκιδική
Τηλ. 2373091297 & 2373065428
Fax: 2373091676

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε για να αποφύγουμε τυχόν λάθη, είναι ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικά σε ότι αφορά την καθαρότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος. Θα  αναφερθούμε  μόνο σε  ένα τύπο οξαλικού οξέος για τον οποίο το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας διενήργησε και ολοκλήρωσε τριετή έρευνα. Είμαστε απόλυτα σίγουροι για την δοσολογία την οποία και σας προτείνουμε. Όταν χρησιμοποιηθεί  σωστά με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα μελίσσια είναι απόλυτα ασφαλή. Οι δοσολογίες για τις οποίες κατά καιρούς έχουν γίνει αναφορές,  δημιούργησε ένα αλαλούμ γύρω από αυτό το θέμα. Εμείς μιλάμε για το διένυδρο οξαλικό οξύ δηλ. με δύο μόρια νερού. 
Η καθαρότητα του συγκεκριμένου είναι 71,5 %. Το δεύτερο οξαλικό οξύ έχει καθαρότητα 99%. Άρα το πρώτο που πρέπει να επιμείνουμε, είναι να ελέγξουμε πιο τύπο οξαλικού έχουμε προμηθευτεί πριν προβούμε στη χρήση του. Ο χημικός τύπος του συγκεκριμένου σκευάσματος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή λανθασμένης επιλογής και είναι ο εξής. ( COOH)2 2H2O. Μπορεί κάποιος να το αγοράσει μόνο στα καταστήματα με χημικά φάρμακα. Η τιμή του δεν είναι απαγορευτική. Άλλη μία παράμετρος λοιπόν, πέρα από τον χημικό τύπο για να καταλάβει κάποιος πιο οξαλικό αγοράζει. Το δεύτερο ή ‘χύμα’ όπως το ονομάζουμε δεν κοστίζει πάνω από 4-5 ευρώ το κιλό. Το ένα το ξεκαθαρίσαμε. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δίνονται κάποιες δοσολογίες οξαλικού οξέως σε διαφορετικές ποσότητες σιροπιού. Δεν είναι το ίδιο να χρησιμοποιούμε μία συγκεκριμένη δόση φαρμάκου σε σιρόπι 1:1 ή σε 1 λίτρο σιρόπι. Ο όγκος του πρώτου είναι όταν το ζυγίσουμε 1,660 λίτρα. Καταλαβαίνουμε τι μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιήσουμε τον έναν ή τον άλλον τύπο οξαλικού οξέος (βλέπε καθαρότητα) σε διαφορετικές δοσολογίες, και κατ επέκταση σε διαφορετική ποσότητα  σιροπιού.
Η χρήση το διένυδρου ( COOH)2 2H2O οξαλικού οξέως έχει ως εξής: Σωστή εφαρμογή γίνεται όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο για να είμαστε αποτελεσματικοί. Βέβαια εδώ υπάρχουν κάποιες ενστάσεις από τη νησιωτική Ελλάδα, την νότια Πελοπόννησο, και άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει διακοπή της γέννας της βασίλισσας. Αυτό πραγματικά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα στην καταπολέμηση της βαρρόα. Έστω ας γίνει την περίοδο που πραγματικά τα μελίσσια έχουν τον ελάχιστο γόνο. Για το πότε είναι αυτή η περίοδος εσείς το γνωρίζετε καλύτερα. Μπορεί να είναι το χειμώνα ή το καλοκαίρι. Η δόση σε περίοδο που τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου ή τον ελάχιστο γόνο είναι 80 γρ. οξαλικού οξέος σε 1:1 δηλαδή σε ένα λίτρο νερό και ένα κιλό ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό για τη διάλυση της ζάχαρης, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξαλικό οξύ. Χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να διαλυθεί. Από τη στιγμή που παρασκευάζουμε το διάλυμα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Ότι περισσεύει δεν το αποθηκεύουμε αλλά το πετάμε. Μιλάμε αποκλειστικά για μια και μόνο εφαρμογή τη συγκεκριμένη περίοδο. Δεύτερη εφαρμογή με το ίδιο σκεύασμα απαγορεύεται. Η δοσολογία είναι 5 ml ανά πλαίσιο που πατάει το μελίσσι ανάμεσα στα κενά, επάνω δηλαδή στον πληθυσμό. Άρα αυτό που προέχει είναι να γίνει καλή εκτίμηση σε πόσα πλαίσια πατάει το μελίσσι. Αγοράζουμε μία σύριγγα των 50 ή των 60 cc από τα φαρμακεία, κάνουμε σωστή εκτίμηση σε πόσα πλαίσια πατάει το μελίσσι, παίρνουμε την ποσότητα που αντιστοιχεί και κάνουμε την εφαρμογή. Αυτό είναι και το ζητούμενο, να γίνει καλή διαβροχή των μελισσών γιατί το σκεύασμα δρα διασυστηματικά αλλά και με επαφή. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη συσκευή του περιζήν για όσους την έχουν. Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία τη χειμερινή περίοδο μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από 5 oC αλλά δεν θα σταθούμε σε αυτό. Η καταλληλότερη θερμοκρασία εκείνη την περίοδο είναι γύρω στους 10-12 βαθμούς, να είναι απλωμένο το μελίσσι για να γίνει σωστή διαβροχή.
Μία δεύτερη  εφαρμογή μπορεί να γίνει σε περίοδο που τα μελίσσια έχουν γόνο αν κριθεί αναγκαίο να γίνει επέμβαση. Η μία εφαρμογή από την άλλη θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 5-6 μήνες μετά. Το μόνο που θα προσφέρουμε στα μελίσσια την περίοδο εκείνη είναι μόνο μία ανακούφιση γιατί υπάρχει γόνος. Η αποτελεσματικότητα φυσικά δεν μπορεί να είναι ανάλογη της περιόδου που τα μελίσσια δεν έχουν γόνο. Η δόση είναι 60 γρ. οξαλικού σε 1 λίτρο νερό και ½ ζάχαρη. Στη συνέχεια 5 ml ανά πλαίσιο. Σε θερμοκρασία μέχρι και 35 βαθμούς δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα προτιμήσουμε φυσικά πρωινές η απογευματινές ώρες εφαρμογής.
Είναι πολύ αποτελεσματικό, δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα όταν χρησιμοποιηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με τις οδηγίες που σας δίνουμε. Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε φυσικά στη διάθεσή σας.