Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πειραματιστείτε με την μέθοδο της βεντάλιας


Θυμάστε πριν μερικές μέρες που σας είχα πει ότι κάναμε την πρώτη μας βεντάλια για φέτος;

Θέλω λοιπόν να ολοκληρώσω την ανάρτηση αυτή με την εξαιρετική μέθοδο που δεν απαιτεί μεταφορά των παραφυάδων που κόβουμε.

Όπως σας είχα πει και τότε...

Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην παραπλάνηση των μελισσών.

Χωρίζεις από ένα ή και περισσότερα μελίσσια και φτιάχνεις παραφυάδες ίδιου χρώματος...

Αυτές όπως και την μητρική κυψέλη τις τοποθετείς πολύ κοντά και γύρω από την θέση της μητρικής κυψέλης.


Τότε οι εργάτριες μπερδεύονται κυριολεκτικά μη μπορώντας να διακρίνουν ποια κυψέλη ήταν η δική τους και έτσι κατανέμονται σε ίσα μέρη σε όλες τις παραφυάδες και στην μητρική τους κυψέλη.

Μετά από λίγες μέρες αφού το χώρισμα πετύχει αρχίζουμε και μετακινούμε τις εισόδους των κυψελών, έτσι ώστε όταν οι νεαρές βασίλισσες βγουν για να ζευγαρώσουν, κατά την επιστροφή τους να μην παραπλανηθούν και αυτές και μπουν σε λάθος κυψέλη, και έχουμε απώλειες!!!


Στην πιο πάνω φωτογραφία φαίνεται πως πρέπει να γυρίσετε τις εισόδους των κυψελών περίπου 5 μέρες μετά το χώρισμα τους ώστε να μην παραπλανηθούν και οι βασίλισσες κατά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι και έχουμε απώλειες.

Στην πιο κάτω φωτογραφία βλέπετε πως τοποθετήθηκαν οι κυψέλες αμέσως μετά το χώρισμα ώστε να παραπλανηθεί ο πληθυσμός και να κατανεμηθεί σε ίσα μέρη σε όλες τις κυψέλες...


Επειδή πιστεύω ότι είναι ενδιαφέρον, να πω ότι από τις πέντε παραφυαδούλες της φωτογραφίας πέτυχαν οι τέσσερις.

Απέτυχε η κυψέλη νούμερο 17 αλλά της έδωσα έτοιμα βασιλοκελιά σφραγισμένα που είχα ετοιμάσει για την περίπτωση της αποτυχίας αυτών ή και άλλων παραφυάδων που φτιάχνω κάθε καλοκαίρι.

Το μελίσσι που απέτυχε πιθανόν δεν είναι λόγο παραπλάνησης.

Η Βασίλισσα που βγήκε να ζευγαρώσει, μάλλον έγινε το γεύμα κάποιου χελιδονιού, από αυτά που πετούν κατά χιλιάδες καθημερινά πάνω από το μελισσοκομείο μου.

Όμως έβαλα και μερικά τούβλα έξω από την είσοδο της εν λόγο κυψέλης για να μηδενίσω την περίπτωση παραπλάνησης της βασιλισσούλας σε περίπτωση που αυτή είναι ακόμα <<τυφλωμένη>> από τον έρωτα του κηφηνάκου της χε χε...


Κατά τα άλλα να θυμάστε...


Όταν κόβουμε παραφυάδες είναι προτιμότερο να δίνουμε ζυμάρι παρά πλαίσια με μέλι για πολλούς λόγους όπως...

Τα μικρά μελίσσια αποσυντονίζονται με το χώρισμα και δεν πολύ φυλάνε σωστά την είσοδο του με αποτέλεσμα αν έχουν μέλι μέσα να γίνονται επιτρέπει στην λεηλασία!

Αλλά και...
Επειδή ο πληθυσμός είναι μικρός και το καλοκαίρι έχει πολύ ζέστη, μπορεί να μην είναι σε θέση το μικρο μελίσσι να αερίσει σωστά την κυψέλη και έτσι τα βαριά πλαίσια με μέλι να λιώσουν και να πνίξουν το μελίσσι.
Γι αυτό...


Δώστε ζυμάρι να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Στα μικρά μελίσσια προτιμήστε ζυμάρι του ενός κιλού ώστε να μην χρειαστεί να το κόψετε και πετρώσει.

Επίσης προτιμήστε τα Ελληνικά ζυμάρια, δώστε τα χρήματα σας σε Ελληνικές εταιρείες για να τα ξαναβρείτε κάποια στιγμή...

Γιατί αν φύγουν για Γερμανία με εισαγόμενα προϊόντα και πάνε στη Μέρκελ...

Δεν θα τα ξαναδείτε κι όταν θα ψάχνετε να πουλήσετε τα προϊόντα σας δεν θα κυκλοφορεί ρευστό για να σας τα αγοράσουν!!!

Πειραματιστείτε λοιπόν κόβοντας για αρχή ενα μεγαλο μελισσι σε 4-5 παραφυαδες με την μεθοδο της βεντάλιας που προτεινω.

Θα δείτε οτι θα αρχίσετε να βλεπετε με αλλο ματι το χώρισμα των μελισσιων και θα σας λυσει αυτη η μέθοδος αρκετά απο τα προβλήματα των μεταφορών που προκύπτουν καθε φορα που κοβουμε παραφυαδες.






MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών