Σελίδες

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

« Προτάσεις επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο ως προστατευόμενης περιοχής »




Βασιλείου Δεκάζου 5
Τρίπολη Αρκαδίας
Τ.Κ. 22100
Τηλ. 2710.243352 
Fax. 2710.243356




Τρίπολη 06-03-2013







ΘΕΜΑ: « Προτάσεις επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο ως προστατευόμενης περιοχής »


Με αφορμή τις διαβουλεύσεις για τις "Προτάσεις επί του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για το Μαίναλο ως προστατευόμενης περιοχής" θα θέλαμε ως Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας, να σας ενημερώσουμε για το ξεχωριστό γεγονός που λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη οροσειρά του όρους Μαινάλου κατά την περίοδο Μάιο Ιούνιο και Ιούλιο και το οποίο αφορά τους μελισσοκόμους όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά όλης της Ελλάδος.
Στο Μαίναλο Αρκαδίας παράγεται το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια που είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης  (ΠΟΠ).  
Είναι ένα ονομαστό προϊόν για την ξεχωριστή του γεύση , την πυκνότητά του, το χρώμα του (ξανθιές ανταύγειες) και τη μικρή συγκέντρωσή του σε σάκχαρα. Το μοναδικό αυτό χαρακτηριστικό, της χαμηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα (κάτω από 45%), του δίνει τη δυνατότητα να μην κρυσταλλώνει ακόμα και μετά από χρόνια.
Το μέλι αυτό δεν συλλέγεται από άνθη αλλά από ένα μελίτωμα που παράγει το μελιτογόνο έντομο (Physokermes hemicryphus) στους κόμπους των κλαδιών της Κεφαλληνιακής ελάτης. Το μελίτωμα διακρίνεται με ευχέρεια κατά την περίοδο έντονης μελιτοφορίας στα κλαδιά της ελάτης, ως υγρές σταγόνες ή ως στερεή λευκόχρωμη μάζα (βανίλια).
Το Μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια  βραβεύτηκε στο Παρίσι στην έκθεση τροφίμων το 1996.
Παράγεται από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου
Εκείνη την περίοδο, μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα κατακλύζουν την ευρύτερη περιοχή του Μαινάλου με τις κυψέλες τους αποσκοπώντας σε μια καλή παραγωγή. Μοναδικός τους, έως τώρα, μη σύμμαχος στο σκοπό αυτό, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες).
Περιγραφή μεθόδου παραγωγής
Κατά τη δραστηριότητας του μελιτογόνου εντόμου οι μέλισσες συλλέγουν τη "βανίλια" από τα έλατα και αφού την επεξεργαστούν και εμπλουτίσουν την αποθηκεύουν στις κηρήθρες. Οι κηρήθρες από την κυψέλη μεταφέρονται στην αποθήκη-εργαστήριο όπου απολεπίζονται και τοποθετούνται στο μελιτοεξαγωγέα. Είναι τόσο πηχτή η βανίλια, ώστε αν καθυστερήσει ο μελισσοκόμος να τρυγήσει τις κηρήθρες περισσότερο από μια εβδομάδα, τότε αυτή σχεδόν στερεοποιείται και δεν βγαίνει στον μελιτοεξαγωγέα. Με τη βοήθεια της φυγοκέντρου δύναμης και μόνο απελευθερώνεται το μέλι ελάτης, το οποίο φιλτράρεται σε απλά φίλτρα σήτας και τοποθετείται σε ανοξείδωτα στοιχεία. Στη συνέχεια τυποποιείται και προσφέρεται στην κατανάλωση.
Ο χαρακτηρισμός του ως ΠΟΠ καταχωρήθηκε από την ΕΕ το 1996 (L 163/2.7.1996).
Σας παραθέτουμε απόσπασμα από την εφημερίδα της Κυβέρνησης στην οποία δημοσιεύτηκε η απόφαση αναγνώρισης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης του μελιού ελάτης Μαινάλου – Βανίλια Π.Ο.Π.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
• Αριθ.313Ο49 (10)
Αναγνώριση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης
Μελιού: Ελάτης Μαινάλου-Βανίλια περιοχής συμπλέγματος όρους Μαινάλου.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α} Του άρθρου 11 του Ν. 2040192 .Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητος Υπουργείου Γεωργίας και νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις (ΑΊ70).
β) Του Π.Δ. 81/1993 -προϋποθέσεις όροι και διαδικασία αναγνώρισης ονομασιών προέλευσης γεωργικών προϊόντων (ΑΊ36/93).
2. Την 184/27.1093 απόφαση του πρωθυπουργού και του Υπουργού Γεωργίας.
3. Την με αριθμό πρωτοκόλλου 14445/30.12.93 αίτηση των Αδελφών Μαραγκού- Μυγδαλιά Γορτυνίας για αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης μελιού -Ελάτης Μαινάλου – βανίλιας ».
4. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παραγωγή είναι ευρύτατα γνωστή τόσο στους μελισσοκόμους ολόκληρης της Ελλάδος, όσον και στους καταναλωτές για την καλή της γεύση και την ξεχωριστή εμφάνιση που παρουσιάζει λόγω της βανίλιας που περιέχει, αποφασίζουμε:
1. Η ονομασία μελιού -Ελάτης - Μαινάλου - Βανίλια» χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό ποιότητας μελιού που παράγεται εντός της ζώνης της ελάτης του ορεινού συμπλέγματος του Μαινάλου μετά των γειτονικών περιοχών εικοσιτεσσάρων (24) Δήμων και Κοινοτήτων, αναγνωρίζεται δε ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) ... Ελάτης - Μαινάλου - Βανίλιας».
2.Οριοθετημένη Γεωγραφική περιοχή: οι Δήμοι και κοινότητες που αποτελούν την οριοθετημένη Γεωγραφική περιοχή είναι:
α. Επαρχία Γορτυνίας: Κοινότητες Δημητσάνας - Λαγκαδίων, Βαλτεσινίκου - Βυτίνας - Ελάτης­ Ζυγοβιστίου - Καμενίτσας - Λάστας - Μαγουλιάνων -Μυγδαλιάς - Νυμφασlας - Πυργακίου - Ράδου - Στεμνίτσας - Σύρνας.
β. Επαρχία Μαντινείας: Κοινότητες Αλωνίσταινας -Βλαχέρνας - Καρδαρά - Κάψια - Λυκοχίων - Πιάνας -Ροεινού - Τσελεπάκου - Χρυσοβιτσίου
Η τυποποίηση θα γίνεται υποχρεωτικά στη ζώνη παραγωγής, χωρίς καμία άλλη επεξεργασία που μπορεί να αλλοιώσει τόσο τα οργανοληπτικά, χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά.
Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 1994
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ





Κατόπιν όλων αυτών θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και επιβάλλεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους επιθυμούντες να επισκεφθούν το Μαίναλο ότι, στην ευρύτερη περιοχή του ελατοδάσους Μαινάλου κατά του μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, οι μελισσοκόμοι, όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά όλης της Ελλάδος, έχουν ανάγκη να τοποθετούν χωρίς πρόβλημα τις κυψέλες τους, καθότι το παραπάνω χρονικό διάστημα αποτελεί τη μοναδική μελιτοφόρο περίοδο όλου του έτους, έτσι όπως ορίζει η φύση.
Αυτή η απαίτηση από την πλευρά των μελισσοκόμων δεν έχει περιθώρια διαπραγμάτευσης διότι την επιβάλλουν φυσικοί λόγοι, λόγοι επιβίωσης, και ταυτοχρόνως ανάπτυξης όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά όλης της Ελλάδος. Αν ο μελισσοκόμος έχει μια καλή συγκομιδή μελιού ελάτης Μαινάλου _ Βανίλια Π.Ο.Π. τότε όλοι έχουν να ωφεληθούν .
Θεωρούμε επίσης αναγκαίο, ειδικά στην παρούσα κατάσταση, ότι η μελισσοκομία όχι μόνο δεν πρέπει να εμποδίζεται, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, αλλά πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα , από όλους (κράτος και πολίτες), για την ανάπτυξή της διότι τα προϊόντα της μελισσοκομίας αποτελούν σημαντική πηγή πρωτογενούς παραγωγής και αύξησης του εθνικού μας πλούτου.
Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας δώσουμε κάθε πληροφορία που επιθυμείται και να συζητήσουμε μαζί σας ώστε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης να αποτελέσει τη βάση για μια αρμονική συνύπαρξη.




ΓΙΑ ΤΟ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ