Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το μέλι σώζει ζωές


Σύμφωνα με νέες μελέτες η συστηματική ή μέτρια κατανάλωση μελιού αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων
Αν και η κλινική εκδήλωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, παρατηρείται στη μέση ηλικία, η αθηροσκλήρυνση ξεκινά από την παιδική και εφηβική ηλικία.
Τα παιδιά που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αθηροσκλήρυνση κατά την ενήλικη ζωή, είναι εκείνα που εμφανίζουν μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων και πολύ περισσότερο τα παχύσαρκα παιδιά. Η αθηροσκλήρυνση ή αλλιώς σκλήρυνση των αρτηριών δεν είναι παροδική ασθένεια αλλά πρόκειται για διαδικασία, που ξεκινά στην παιδική ηλικία και αναπτύσσεται βαθμιαία για δεκαετίες προτού να εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα.
Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, ακόμη και στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι περισσότεροι επιστήμονες στο χώρο της υγείας περιέγραφαν την αθηρωμάτωση ως μειωμένη άρδευση των αρτηριών.

Με την πάροδο του χρόνου αθροίζονται λιπίδια στο τοίχωμα των αγγείων και στενεύει η διάμετρος. Το αποτέλεσμα είναι όταν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η αιμάτωση σε μια περιοχή της καρδιάς ή του εγκεφάλου να αρχίζει η νέκρωση με εικόνα εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει ότι ο εσωτερικός χιτώνας (ενδοθήλιο) των αγγείων είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, τα κύτταρα του οποίου συμμετέχουν στη δημιουργία αθηρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν και προστατευτικούς μηχανισμούς.
Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι συνέπειες της αθηρωμάτωσης σπάνια οφείλονται στην ολική ή σχεδόν ολική απόφραξη των αρτηριών και κατά συνέπεια στη δραστική μείωση της αιμάτωσης.
Αυτές συνήθως οφείλονται σε απόσπαση τμημάτων από ασταθείς αθηρωματικές πλάκες και σε περαιτέρω εμβολισμό σε αγγεία μικρότερης διαμέτρου, ή σε θρομβογένεση (πήξη αίματος λόγω μειωμένης ροής).
Τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η LDL χοληστερόλη παίζει βλαπτικό ρόλο. Φαίνεται επίσης ότι η LDL είναι επιβλαβής μόνο αφού υποστεί κάποιου είδους τροποποίηση. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι η LDL χοληστερόλη βομβαρδίζεται από ελεύθερες ρίζες και μετατρέπεται σε οξειδωμένη LDL, η οποία ουσιαστικά προκαλεί τη φλεγμονώδη βλάβη και προάγει την αθηροσκλήρυνση.
Τα αποτελέσματα μελετών, έδειξαν ότι η συστηματική ή έστω η μέτρια κατανάλωση μελιού συμβάλλει στην αναστολή της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών και πιθανότατα και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σε συνθήκες πειράματος στο εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το μέλι έδειξε ήπια καθυστέρηση της οξείδωσης με μικρές συγκεντρώσεις μελιού και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με υψηλότερες συγκεντρώσεις μελιού, μετά την προσθήκη του τόσο στις λιποπρωτεΐνες ορού, όσο και στις απομονωμένες LDL.
Το σίγουρο είναι ότι μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που είναι πλούσια σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή
http://news247.gr/