Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Μέλι βαμβακιού




Το μέλι από βαμβάκι αποτελεί το 10% της συνολικής ελληνικής παραγωγής κι όπως είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής του εργαστηρίου Ανδρέας Θρασυβούλου, είναι πλούσιο σε βακτηριοστατικές ιδιότητες, αλλά λόγω του ότι το χρώμα του είναι αρκετά άσπρο, δεν προτιμάται από το καταναλωτικό κοινό.
«Το μέλι αυτό παράγεται από μέλισσες σε κυψέλες που βρίσκονται κοντά σε βαμβακοχώραφα και είναι πολύ θρεπτικό, ωστόσο το άσπρο του χρώμα δεν προσελκύει τους καταναλωτές, έτσι οι παραγωγοί συνήθως το αναμειγνύουν με άλλα είδη», μας είπε ο κ. Θρασυβούλου.
Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. κάνει εδώ και 20 χρόνια μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Οι επιστήμονες αγοράζουν συσκευασμένο μέλι από σούπερ μάρκετ και το αναλύουν, όχι για αγορανομικό έλεγχο, αλλά για ερευνητικό σκοπό. Ωστόσο, αν βρεθεί νοθεία ενημερώνεται ο ΕΦΕΤ.
«Γνωρίζουμε καλά ότι εισάγονται μεγάλες ποσότητες μελιού από την Κίνα, την Τουρκία, το Μεξικό και την Αργεντινή, αλλά δεν μπορούν να εντοπιστούν. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Γαλλία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αυτάρκεια σε παραγωγή μελιού, δεν λείπουν πάντως και οι εισαγωγές από άλλες χώρες. Η Ελλάδα παράγει περίπου 12.000 τόνους μελιού τον χρόνο, ελάχιστο μέρος της οποίας εξάγεται σε τρίτες χώρες», δήλωσε ο κ. Θρασυβούλου.
Προβλήματα
Οι περίπου 22.000 Ελληνες μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ξηροθερμική κι αυτό ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
Ενδεικτικό είναι πως στην Ελλάδα κάθε κυψέλη αποδίδει περίπου 10 κιλά μέλι, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες 20-30 κιλά μέλι. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής εδώ είναι 4-5 ευρώ/κιλό και στις άλλες χώρες κοντά στο 1 ευρώ/κιλό.
«Υπάρχουν χώρες που επιδοτούνται οι μελισσοκόμοι για να εξάγουν μέλι, αυτό φυσικά δεν ισχύει στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι εποχές είναι δύσκολες για τη μελισσοκομία και οι παραγωγοί προβληματίζονται σοβαρά για το μέλλον τους», σημείωσε ο κ. Θρασυβούλου.
Το μέλι είναι από τις θρεπτικότερες και υγιεινότερες τροφές, με περιεκτικότητα 77-78% σε σάκχαρα -κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Το μέλι με σκούρο χρώμα, όπως το πευκόμελο, είναι πλούσιο και σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία, ενώ γενικά δρα κατά της κόπωσης, ανακουφίζει από εσωτερικές διαταραχές του στομάχου, πονόλαιμο, βοηθά σε έναν ήρεμο ύπνο, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά. Η χρήση του στην Ιατρική ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως αντισηπτικό για εξωτερική χρήση σε εγκαύματα και πληγές.
Πηγή

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ