Σελίδες
▼
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Η αξία του δασόμελου
Καλύπτει το 65% της εθνικής μας παραγωγής. Οχι πολύ γλυκό, συνεπώς δίνει λιγότερες θερμίδες. Βαθύχρωμο, δεν κρυσταλλώνει, πλουσιότατο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα. Η θαλερότης δεν συνιστά ελάττωμα, αποτελεί χαρακτηριστικό του.
Για το πευκόμελο ο λόγος, η αξία
και η ποιότητα του οποίου -μαζί με τα άλλα δασόμελα (ελάτης, βελανιδιάς, καστανιάς κ.ά.)
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως, μεταξύ άλλων, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελλάδα και άλλες, παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού τους από το δάσος. Το δασόμελο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει υψηλή αντιοξειδωτική δράση και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Να σημειώσουμε ότι το μέλι δεν αλλοιώνεται, το χαλάει μόνο η υγρασία. Δεν έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είναι παντελώς απαλλαγμένο από αντιβιοτικά».
Η Ευρώπη είναι ελλειμματική στο μέλι και έχει ανάγκη εισαγωγών.
Η Ελλάδα έχει καταγεγραμμένα 1.450.000 μελίσσια. Στην Ελλάδα, με τη χλωρίδα και το ξηροθερμικό κλίμα της, ένα μελίσσι αποδίδει κατά μέσο όρο 10 κιλά, ενώ στην υγρή βόρεια Ευρώπη ένα μελίσσι αποδίδει 30 κιλά. Το μέλι προέρχεται από τα λουλούδια και από το μελίτωμα, δηλαδή το 70% της ελληνικής παραγωγής (60% πευκόμελο & 10% ελατόμελο), και μόνο από λουλούδια βελανιδιάς (1%) και περίπου 30% ανθόμελο (μόνο το 3-4% θυμαρίσιο).
Οσο για τη συσκευασία του; Η γυάλινη είναι καλή γιατί το υλικό αυτό είναι ουδέτερο και δεν αντιδρά με το μέλι ώστε να αλλοιώσει την ποιότητά του. Παράλληλα ο καταναλωτής βλέπει τι αγοράζει (χρώμα, ρευστότητα, κρυστάλλωση, καθαρότητα). Η τενεκεδένια συσκευασία βοηθάει περισσότερο στη διατήρηση της βιολογικής αξίας του μελιού γιατί δεν επηρεάζεται σημαντικά η βακτηριοστατική δράση του μελιού. Τα πλαστικά βάζα που δεν αναγράφουν την ένδειξη «για τρόφιμα» είναι ακατάλληλα και πρέπει να αποφεύγονται. *