Σελίδες

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Μελισσών καμώματα



Χτες και σήμερα ήταν μέρες επιθεώρησης των κοριτσιών μου.
Ένας μήνας στη Γερμανία δεν ήταν και λίγος για να μείνουν μόνα τους, και μάλιστα έφυγα σε εποχή που δεν υπήρχαν κι ανθοφορίες.
Πριν φύγω βέβαια έβαλα σε όλα όσα δεν είχαν αρκετή τροφή από 2 κιλά βανίλια, για να κρατηθούν μέχρι να ανοίξουν οι αγριοσπαραγγές που υπάρχουν κατά αφθονία στην περιοχή μου.
Αν και τότε υπολόγισα ότι αυτό θα τους είναι αρκετό, εν τούτης καθόμουν σε αναμμένα κάρβουνα στη Γερμανία μήπως μείνουν από τροφές και πάθω ζημιές.
Από την πρώτη ημέρα που γύρισα πήγα κατ ευθείαν στα μελίσσια.
Ήταν βράδυ και  δεν τα άνοιξα, πάρα μόνο μια ματιά τους έριξα να δω αν είναι όλα ζωντανά.
Η ανακούφιση μου ήταν μεγάλη όταν τα βρήκα όλα ζωντανά και μάλιστα πολύ δραστήρια.
Τις επόμενες μέρες χτες και σήμερα δηλαδή το πρόγραμμα είχε τροφοδοσία στις παραφυάδες.
Απ ότι είδα τα μελίσσια είχαν μαζέψει πάρα πολλές γύρες και κάποια μελάκια, και έχουν ρίξει πάρα πολλούς γόνους.
Η αγριοσπαραγγιά έδωσε άφθονη γύρη ενώ και ο αρκουδόβατος και ο κισσός βοήθησαν.
Πλέον τα κορίτσια δουλεύουν στο πολυκόμπι και κυρίως στο ρείκι.
Το ρείκι αρχικά έδωσε μόνο γύρες, ενώ από χτες μετά τις βροχές δηλαδή άρχισε να δίνει και λίγο νέκταρ.
Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει να δίνει  και πλέον έχει ανοίξει σε ποσοστό πάνω από 60% αλλά το γεγονός ότι τα μελίσσια έριξαν τόσους πολλούς γόνους με γεμίζει ικανοποίηση και ελπίδα για την άνοιξη που έρχεται, μιας και τα δυνατά μελίσσια υπόσχονται οπωσδήποτε καλή συγκομιδή.
Δεν έλειψαν και τα απρόοπτα βέβαια σε μερικά μελίσσια, όπως στο νούμερο 60, το οποίο τέλος Αυγούστου είχε γίνει αρρενοτόκο, έτσι πριν φύγω για Γερμανία το έβαλα σε διαδικασία απαρενοποίησης με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να το βρω κανονικό μελίσσι όταν θα γύριζα.
Πράγματι λοιπόν το βρήκα να έχει βγάλει βασίλισσα, αλλά είχε σε ένα πλαίσιο και δυο βασιλικά κελιά.
Τα βασιλικά κελιά αυτά μου χρησίμεψαν σήμερα που βρήκα ένα ορφανό μελίσσι και του τα έδωσα, κι έτσι ελπίζω μέχρι τις 25 Οκτωβρίου κι αυτό να έχει νέα μάνα και να γεννάει κιόλας.
Το καλύτερο το είδα στο μελίσσι νούμερο 9, το βρήκα 18αρι με πολλές τροφές και 6 πλαίσια γόνο απ άκρη σ άκρη, κι εκεί που κοίταζα το γόνο είδα την βασίλισσα να γεννάει.
Την παρατήρησα καλύτερα και είδα ότι η βασίλισσα αυτή ήταν νέα και μάλιστα τις έλειπαν τα φτερά προφανώς λόγο βαρρόα.
Αφού με έλουσε κρύος ιδρώτας για λίγο σκέφτηκα ότι αφού η βασίλισσα δεν έχει φτερά είναι σίγουρα αρρενοτόκα, και μια αρρενοτόκα βασίλισσα δεν μπορεί να γέννησε σε όλα τα πλαίσια, για όσους δεν γνωρίζουν θα πω ότι οι αρρενοτόκες βασίλισσες γεννάνε σε 1 με 2 πλαίσια και μάλιστα ο γόνος είναι ακανόνιστος όπως συμβαίνει και με τις ωοτόκες εργάτριες.
 Βέβαια υπήρχε κανονικός γόνος στα σφραγισμένα κελιά αλλά αυτόν κάλλιστα θα μπορούσε να τον είχε γεννήσει η προηγούμενη βασίλισσα πριν αντικατασταθεί.
Όμως ήθελα να ρίξω μια ματιά μη τυχόν και δεν την έχουν σκοτώσει ακόμα οι μέλισσες.
Έτσι λοιπόν έψαξα αρκετή ώρα τα πλαίσια ξανά, και την βρήκα, είναι μια βασίλισσα που αγόρασα από βασιλοτρόφο το 2008 το καλοκαίρι, σαν βασίλισσα γεννάει πολύ γόνο αλλά δεν μαζεύει και πολύ μέλι το μελίσσι της, και είναι ιταλίδα.
Όταν την βρήκα φυσικά ανακουφίστηκα λίγο, σκότωσα τη νέα βασίλισσα που δεν είχε φτερά κι άφησα την παλιά.
Όμως  δεν έχω αυταπάτες, η βασίλισσα αυτή είναι παλιά, και οι εργάτριες το ξέρουν καλά και γι αυτό προσπάθησαν να την αντικαταστήσουν, μάλιστα υπάρχει περίπτωση να προαισθάνθηκαν ότι η βασίλισσα τους δεν είναι σε θέση να βγάλει το χειμώνα και γι αυτό προχώρησαν σε αντικατάσταση.
Όμως θαύματα γίνονται, κι αυτό μου το απέδειξε η κουτσή μου βασίλισσα που σας έχω μιλήσει παλιότερα γι αυτή,.
Έτσι τώρα ελπίζω όλα να πάνε καλά και αφού η βασίλισσα ακόμα γεννάει πολύ ικανοποιητικά να αντέξει μέχρι την άνοιξη και τότε με άνεση θα έχω όλον τον καιρό μπροστά μου να την αντικαταστήσω.
Όσο για το πρώην αρρενοτόκο που παρ ότι έχει μάννα 20 ημερών, αυτό έφτιαξε τα δυο κελιά να την αντικαταστήσει έχω να πω  τούτο.
Οι μέλισσες είναι λαίμαργα πλάσματα, θέλουν πολύ μέλι, πολύ γύρη, και πολύ γόνο στην κυψέλη τους, με αποτέλεσμα όταν κάτι από αυτά δεν υπάρχει σε αφθονία στην κυψέλη να λοξοκοιτάνε την βασίλισσα τους, θεωρώντας την υπεύθυνη,  έτσι συχνά προσχωρούν σε αντικατάσταση της βασίλισσας χωρίς να ευθύνεται εκείνη για περιπτώσεις όπως πχ που δεν έρχεται πολύ νέκταρ στην κυψέλη λόγο ξηρασίας η έλλειψης ανθοφορίας, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να ελαττώσει την γέννα της.
Τότε οι εργάτριες που δεν βλέπουν πολύ γόνο την θεωρούν ελαττωματική και την αντικαταστούν με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς αυτό να είναι σωστό όπως είπα και πριν.
Στο συγκεκριμένο μελίσσι πιστεύω ότι οι εργάτριες βλέποντας την οικογένεια τους μικρή, ενώ θα έπρεπε να είναι μεγάλη εν όψη του χειμώνα ίσως θεώρησαν υπεύθυνη την βασίλισσα τους παρ ότι αυτή είναι μόλις 20 ημερών γιατί όπως είπα πριν το μελίσσι αυτό ήταν αρρενοτόκο.
Εγώ πάντως φρόντισα να το δυναμώσω τώρα δίνοντας του γόνο έτοιμο να βγει από άλλο μελίσσι και την άνοιξη θα ξέρω σίγουρα αν έχουν δίκιο η άδικο οι εργάτριες που προσπάθησαν να την κάνουν αντικατάσταση από τόσο νωρίς…



M  E L I S S O C O S M O S  ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών.