Σελίδες

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Βασίλισσα Μέλισσα




Είναι το χρησιμότερο πλάσμα της κυψέλης μας. Στην ουσία όταν λέμε ότι έχουμε πχ 100 μελίσσια, έχουμε όλα κι όλα 100 βασίλισσες που γεννάνε όλον αυτόν τον πληθυσμό. Χάρη σε αυτή λοιπόν έχουμε το μέλι τη γύρη το βασιλικό πολτό κι όλα τα άλλα ωραία προϊόντα της κυψέλης μας. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν.

Η μεγαλειοτάτη  λοιπόν είναι το πολυτιμότερο πλάσμα της κυψέλης, αυτό το γνωρίζουν καλά οι μέλισσες και την αγαπούν και την φροντίζουν πολύ.
Την ταΐζουν, υπάρχουν εργάτριες στην υπηρεσία της βασίλισσας που, άλλες την ταΐζουν στο στόμα, άλλες καθαρίζουν τα περιττώματα της, άλλες την χαϊδεύουν συνεχώς ώστε να παίρνουν την μυρωδιά της και στη συνέχεια να την διαμοιράζουν σε όλη την κυψέλη για να γίνεται αισθητή η παρουσία της και η κυριαρχία της.
Η βασίλισσα γεννάει κατά τους μήνες αιχμής περίπου 2 χιλιάδες αβγά την ημέρα, η ένα αβγό κάθε 6 δευτερόλεπτα, που σε βάρος είναι 7 φορές το βάρος της βασίλισσας.
Φανταστείτε ότι αν είχαμε μια κότα με τις δυνατότητες της βασίλισσας τότε αυτή θα μας γεννούσε περίπου 11 κιλά αβγά κάθε ημέρα.
Την μεγάλη αυτή δυνατότητα και ενέργεια που απαιτείται για την προσπάθεια αυτή, την βρίσκει η βασίλισσα μας στον βασιλικό πολτό που την ταΐζουν οι μέλισσες και την ντοπάρουν στην κυριολεξία.
Ζευγαρώνει μια φόρα στη ζωή της σε ένα η και περισσότερα γαμήλια ταξίδια της μέχρι να συναντηθεί με κάποιον κηφήνα.
Κατά το ζευγάρωμα τα γεννητικά όργανα αποκόβονται από τον κηφήνα ο οποίος πεθαίνει και η βασίλισσα τα παίρνει μαζί της κατά την επιστροφή της στην κυψέλη.
Έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως να επιλέγει η ίδια αν θα γεννήσει θηλυκό η αρσενικό μελισσόπουλο.
Ζει έως και 5 χρόνια σε αντίθεση με τις κοινές εργάτριες που ζουν το πολύ 6 μήνες κι αυτό είναι συνέπεια επίσης της διατροφής της με βασιλικό πολτό.
Ας δούμε πιο κάτω μερικά χρήσιμα στοιχεία για την μητέρα του μελισσιού.


 ΓΕΝΝΗΣΗ
 Γίνεται ύστερα από 15 ως 17 ημέρες (αβγό: 3 μέρες + προνύμφη: 5 1/2 ημέρες + νύμφη 7 1/2 ημέρες) μετά τη γεννήσει του αβγού...
Η νεογέννητη βασίλισσα περιπατάει ελεύθερα στα πλαίσια. Τα κίτρινα και μακριά της πόδια μας επιτρέπουν να τη διακρίνουμε από τις εργάτριες.
Πολλές βασίλισσες μπορεί να γεννηθούν αλλά μια μόνο θα επιβιώσει στην κυψέλη κι αυτό επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους: α) Η πρωτογέννητη από τις καινούριες βασίλισσες σκοτώνει τις αδελφές της στην κούνια (μέσα στο κελί δηλαδή) η τις πολεμάει πάνω στα πλαίσια. β)Αν πρόκειται να βγει και δεύτερο σμήνος από την κυψέλη η πρώτη βασίλισσα εμποδίζει με την παρουσία της το άνοιγμα των άλλων βασιλικών κελιών.
Οι άλλες νεαρές μεγαλειότατες που είναι έτοιμες να γεννηθούν κρατιούνται από τις μέλισσες φυλακισμένες στα κελιά τους και περιμένουν την έξοδο (σμηνουργία) της ελεύθερης βασίλισσας για να βγουν όλες μαζί απ αυτά.

ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ
Γίνεται συνήθως από την 5η έως την 15η ημέρα μετά τη γέννηση της μεταξύ 10ης και 17ης ώρας όταν έχει ήρεμο και ζεστό καιρό. Η βασίλισσα ύστερα από μια η περισσότερες εξόδους αναγνώρισης βγαίνει για να γονιμοποιηθεί σε ένα η περισσότερα γαμήλια ταξίδια. ΩΟΤΟΚΙΑ Αρχίζει 2 έως 5 ημέρες μετά την γονιμοποίηση.

ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΩΟΤΟΚΙΑΣ
Αν για κάποιο λόγο η νεαρή βασίλισσα δεν μπόρεσε να γονιμοποιηθεί τότε αυτή γεννάει ωάρια δίχως να περιέχουν σπερματοζωάρια, τα αβγά αυτά μας δίνουν τις αρσενικές μέλισσες (κηφήνες) και τότε λέμε πως η βασίλισσα αυτή είναι (αρρενοτόκος) Αρρενοτόκο βασίλισσα λέμε ότι έχουμε και όταν μετά από 4 η 5 χρόνια ωοτοκίας τελειώνουν τα σπερματοζωάρια που είχε πάρει από την γονιμοποίηση της κι έτσι και σε αυτή την περίπτωση γεννάει μόνο κηφήνες.



M E L I S S O C O S M O S ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών