Σελίδες

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - Το φθινόπωρο στα καλύτερα του



Καλό μήνα αγαπητοί συνάδελφοι!

Απρόβλεπτος μήνας ο Οκτώβρης φίλοι μου. Οι εναλλαγές του καιρού συχνές και οι θερμοκρασίες σε "ασανσέρ". Πότε ζέστη, πότε κρύο,μιά μέρα βροχή, την άλλη ήλιος, συνθέτουν ένα σκηνικό που τρελαίνει μέλισσες και μελισσοκόμους.


Αν στις αρχές του προηγούμενου μήνα τις κινήσεις και τους εποχιακούς χειρισμούς μας τους καθόριζε το"άν θα βρέξει ή όχι), τον μήνα που μας έρχεται αυτά τα "Άν"γίνονται πολλά.Κατά συνέπεια τα σχέδιά μας και ο προγραματισμός των εργασιών μας πρέπει να προσαρμόζονται στα ασταθή δεγομένα του καιρού.

Έτσι λοιπόν παραθέτοντας τα πιθανά και απίθανα "Άν", ο καθένας μας ας είναι έτοιμος να ενεργήσει άμεσα για την υλοποίηση των στόχων του.
Τα σχέδια των μελισσοκόμων ποικίλουν αυτή την εποχή. Κάθ' ένας εφαρμόζει την δική του τακτική ανάλογα με την πείρα του, τις συνήθειές και την διάθεσή του.
Τρείς είναι οι κυριότερες επιλογές για τον Έλληνα μελισσοκόμο αυτό το μήνα.

Να πάει τα μελίσσια του στο πεύκο.

Να τα πάει στο ρείκι ή

Να τα κρατήσει στο μελισσοκομείο του και να τα προετοιμάσει για ξεχειμώνιασμα.

ΠΕΥΚΟ

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας του πεύκου. Το ενδιαφέρον του Έλληνα μελισσοκόμου για φέτος που ήταν μία απ' τις χειρότερες μελισσοκομικές χρονιές, δικαιολογημένα, είναι στραμένο στους πευκώνες ελπίζοντας σε μιά καλή μελιτοέκκρισή του.Για την χώρα μας και κυρίως για την Βόρεια Ελλάδα, χρόνια τώρα, το πεύκο είναι η κυριότερη πηγή μελιού.Οι πευκώνες της Χαλκιδικής και της Θάσου,για την Β. Ελλάδα, και της Β.Εύβοιας για την κεντρική υποδέχονται χιλιάδες κυψέλες αυτή την περίοδο. Αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας μας υπάρχουν πευκώνες μικρότερης έκτασης όχι όμως και σπουδαιότητας.Οι μελισσοκόμοι πολιορκώντας τα πεύκα αποσκοπούν σε μια πλούσια μελιτοσυλλογή σε διάστημα λίγων μόνο ημερών.Η μελιτοέκκριση, συνήθως αυτή την εποχή είναι σταθερή και η εκμετάλευσή της εξαρτάται από τον καιρό και την δυναμικότητα των μελισσών. Ζεστός και υγρός καιρός βοηθάει την μελιτοέκκριση. Δυνατά μελίσσια με πολλούς γόνους και πλούσια αποθέματα γύρης εγγυώνται μιά καλή σοδειά.



Όσοι μελισσοκόμοι της Βόρειας Ελλάδος αποβλέπουν σε τρύγο στον πεύκο, καλό θα είναι να έχουν προνοήσει και για την ανασύνταξη των μελισσών τους πριν τον χειμώνα. Ας προγραμματίσουν έγκαιρα την επόμενη μεταφορά σε ζεστώτερα μέρη της Νότιας Ελλάδας για να προλάβουν τα μελίσσια τους να ανασυγκροτηθουν και να μπορέσουν να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια.
Στην Νότια Ελλάδα, οι μελισσοκόμοι εκμεταλλεύονται το 2ο "βάρεμα" του πεύκου με μικρότερο κίνδυνο τα μελίσσια τους να ξεγονέψουν. Η ταυτόχρονη άνθιση, μέσα στους πευκώνες και σπουδαίων μελισσοκομικών φυτών της εποχής(ρείκι-κονιζός-κισσός-σπαραγγιά και αρκουδόβατος) τα οποία δίνουν πλούσια γύρη , διατηρούν μία αξιόλογη για την εποχή γονοφωλιά. Η αστάθεια του καιρού, πρέπει να μας κρατάει πάντα σε ετοιμότητα ώστε να προλάβουμε απρόβλεπτες συνέπειες.

Σφικτά μελίσσια, καλή τοποθέτηση μακριά από κοίτες ποταμών και ρεμάτων, καθημερινή παρακολούθηση έγκυρων μετεωρολογικών προγνώσεων και επαγρύπνιση του μελισσοκόμου, αποτρέπουν άσχημες καταστάσεις.

ΡΕΙΚΙ


Σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό της πατρίδας μας, που σε μιά δύσκολη εποχή με το μέλι του και κυρίως την πλούσια γύρη του, βοηθάει τα μελίσσια μας αφού ανασυνταχθούν μετά το μακρύ καλοκαίρι, να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους. Τα μελίσσια που το φθινόπωρο περνάνε από το ρείκι, είναι παρατηρημένο ότι την επόμενη άνοιξη, ξεκινάνε νωρίτερα την ανάπτυξή τους. Πληροφορίες για το ρείκι και τη χρησιμότητά του , υπάρχουν σε άλλη στήλη .
Στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος που βρίσκονται μακριά από πευκώνες και ρεικότοπους, τακτοποιούνται τα μελισσοσμήνη για ξεχειμώνιασμα.

Αφαιρούνται όπου πρέπει οι όροφοι.

Περιορίζεται ο χώρος της γονοφωλιάς, αφού αφαιρεθούν τα πλαίσια που δεν καλύπτονται με μέλισσες και μέλι.

Το κενό συμπληρώνεται με φελιζόλ, πριονίδι ή άλλο μονωτικό υλικό.

Γίνονται οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις για τη βαρρόα (όσο ο καιρός και οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν) και

λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την παγωνιά, την υγρασία και την ενόχληση από ζώα.

Ένας έλεγχος για αποθέματα μελιού και γύρης, είναι απαραίτητος και συνοδεύεται με τροφοδότηση εφόσον τα αποθέματα δεν κριθούν ικανοποιητικά.

Ενισχύουμε τα μικρά μελίσσια με σφραγισμένο γόνο που παίρνουμε από άλλα μεγαλύτερα και υγιή και

τα τροφοδοτούμε με πυκνό σιρόπι για να συμπληρώσουν τα αποθέματά τους.

Στην αποθήκη ,οι όροφοι με τις κηρήθρες που αφαιρέθηκαν από τα μελίσσια, τοποθετούνται σε στίβες μετά το αναγκαίο θειάφισμα, για προστασία από τον κηρόσκωρο και σφραγίζονται με χαρτοταινία.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις των "πρακτικών μετεωρολόγων" η καλοκαιρία επανέρχεται περί τα μέσα του Οκτώβρη. Προβλέπεται ότι θα παραταθεί και για τους επόμενους μήνες. Αν όμως παρ΄ ελπίδα έχουμε πρώιμη βαρυχειμωνιά, καλό θα είναι να πάρουμε πρόσθετα μέτρα ξεχειμωνιάσματος που θα σας παρουσιάσουμε με έκτακτες αναφορές μας.
Ελπίζοντας ότι οι προβλέψεις μας δεν θα διαψευσθούν, σας ευχόμαστε



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΙΑ!!!!!



Αναδημοσιευση απο  https://www.ellinikomeli.gr/

Δειτε την αναρτηση με φωτογραφιες
Εδω
https://ellinikomeli.gr/el/melissokomos/melissokomos-monthly-guide-/205-october