Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Ρείκι σουσούρα



Το ρείκι (Erica manipuliflora) είναι φρυγανώδης θάμνος με πλούσια ανθοφορία το φθινόπωρο. Τα άνθη του είναι πολλά, μικρά, κωδωνοειδή, ρόδινα σε μακριές ταξιανθίες.
Θεωρείται ως το μαγικό μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας.
Αποτελεί άριστο μελισσοτροφικό φυτό και το ρεικόμελο θεωρείται από τα καλύτερα μέλια, αν και ο αρχαίος Διοσκουρίδης θεωρεί ότι οι μέλισσες που τρυγούν τα ρείκια «μέλι εργάζονται ου σπουδαίον».

H αυξημένη υγρασία και ο ήπιος νοτιοδυτικός άνεμος το ευνοούν στην νεκαροέκκριση, ενώ αντίθετα ο βοριάς και δυνατοί άνεμοι το σταματάνε.
Οι μέλισσες που θα τραφούν στο ρείκι σουσούρα θα δυναμώσουν πάρα πολύ, το άνοιγμα της κυψέλης θα σας το αποδείξει αυτό, αφού θα δείτε τα μελίσσια σας πολύ νευρικά και δραστήρια.
Ο γόνος που θα τραφεί με νέκταρ και γύρη σουσούρας θα ζήσει 6 μήνες και θα ξεχειμώνιασα εύκολα το μελίσσι.


Ακόμα η γύρη σουσούρας που θα αποθηκεύσει το μελίσσι και θα ταΐσει με αυτή τον γόνο του στις αρχές του νέου έτους θα αποδειχτεί λύρα 100 αφού όπως είπαμε και πριν η γύρη αυτή είναι εξαιρετική και από αυτή θα προκύψουν δυνατές και ανθεκτικές εργάτριες.
Λέγεται ότι οι βασίλισσες που βγάζουμε σε ανθοφορία σουσουρας είναι οι νούμερο 1 βασίλισσες που μπορεί να φτιάξουμε.
Το μέλι τώρα, είναι πραγματικό βάλσαμο για τον οργανισμό και έχει πολύ ωραία γεύση.
Το χρώμα του μελιού στην αρχή είναι πρασινωπό λαδί ενώ κατά την διάρκεια του χειμώνα γίνεται καφέ η κοκκινωπό σαν το κονιάκ.


Τα τελευταία χρόνια έχει εκτιμηθεί πολύ η διατροφική του αξία γι αυτό το συναντά κανείς σε πολύ υψηλές τιμές, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Το μέλι ρεικιού σουσούρας κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, σε έναν με ενάμιση μήνα μετά την συγκομιδή του.


Φωτο Οκτώβριος 2012
Το ρείκι δούλεψε αρκετά καλά και οι βασίλισσες έριξαν γόνους ανώτερους και από την άνοιξη...



Φωτο Οκτώβριος 2012

Πέρα από τους πολλούς γόνους, οι κερήθρες γέμισαν με ρεικόμελο που όμως δεν τρυγήθηκε για δικούς μου λόγους, αλλά παρέμεινε στα μελίσσια, τα οποία φυσικά δεν χρειάστηκαν τροφοδοσία καθόλου μέχρι την άνοιξη.
Δεν είναι λίγοι πάντως οι μελισσοκόμοι που παίρνουν αρκετά μέλια στο ρείκι.

Φωτο Οκτώβριος 2012

Μια μελισσούλα την ώρα που εκτελεί την εργασία της.
Για όσους συλλέγουν στοιχεία να πω ότι το 2012 μετέφερα τα μελίσσια στο ρείκι στις 4 Οκτωβρίου και περίπου 2-3 μέρες αργότερα το ρείκι άρχισε να δουλεύει.
Το 2013 το ρείκι ξεκίνησε περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα από το 2012.

Επίσης να πω ότι το ρεικι το 2012 είχε ποτιστεί καλύτερα αφού είχε βρέξει και τον Αύγουστο!!!


Αν αργήσουμε να τρυγήσουμε τότε το μέλι πικρίζει γιατί στο μεταξύ οι μέλισσες μας έχουν αρχίσει να συλλέγουν και νέκταρ από κουμαριά το οποίο είναι πικρό.
Το μέλι και η γύρη της κουμαριάς είναι εξίσου θρεπτικό και σημαντικό για την μέλισσα και τον άνθρωπο με το μέλι του ρεικιού αλλά όπως είπα και πριν είναι πικρό.


Για το λόγο αυτό θεωρείται ότι το μέλι από κουμαριά είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς, πάντα με μέτρο όμως.


MELISSOCOSMOS ελάτε να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο των μελισσών
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...