Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Στο εξωτερικό οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι μπορούν και κάνουν μετρήσεις στα μέλια τους...


Στο εξωτερικό οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι μπορούν και κάνουν μετρήσεις στα μέλια τους... 

Έχω ξαναπεί ότι μου αρέσει να παρακολουθώ τα μελισσοκομικά νέα από όλο τον κόσμο και να ενημερώνομαι.
Επίσης επειδή το Blog είναι μελισσοκομικό πολλές εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο μου στέλνουν καθημερινά καταλόγους με τα προϊόντα τους.
Είδα λοιπόν ότι στην Ισπανία πωλούνται εργαλεία ώστε ο ίδιος ο μελισσοκόμος να μετράει και να έχει γνώση για την ποιότητα του μελιού του.
Στην Ελλάδα εκτός από διαθλασίμετρα δεν έχω δει μέχρι τώρα παρόμοια εργαλεία.
Ανάλογα με την τσέπη και την μονάδα του ο κάθε μελισσοκόμος έχει την δυνατότητα να αγοράσει αυτά τα εργαλεία, που ξεκινούν από 75 ευρώ για τους μικρούς μελισσοκόμους και φτάνουν τα 819 ευρώ για τους μεγάλους επαγγελματίες.

Διαβάζω ότι μπορεί να μετρήσει...


Μέλι μελιτώματος, βελανιδιάς, αριάς ή δρυς, πεύκο, έλατο ...
Έχει την δυνατότητα να μας δείξει λοιπόν από που προέρχεται το μέλι μας, αν είναι ανθέων ή μελίτωμα, και αν είναι στα φυσιολογικά όρια ένα μέλι.
Κάθε μελίτωμα έχει τα δικά του όρια, τιμές αναφοράς δηλαδή, και κάνοντας την μέτρηση γνωρίζοντας τα όρια θα ξέραμε τι είναι αυτό το μέλι και αν είναι σωστό.
Αν είναι αυτούσιο ή έχει και ανθόμελα μέσα ή αν είναι νοθευμένο στην τελική.

Οι Ισπανικές εταιρείες λοιπόν λένε στους μελισσοκόμους...

Σας δίνουμε την δυνατότητα να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάλυση του μελιού σας μέσω αυτών των μηχανημάτων μόνοι σας. Πάντα με σκοπό την διατήρηση των εξαιρετικών ιδιοτήτων και των ιδανικών χαρακτηριστικών του μελιού, ώστε να επιτευχθεί να φτάσει στον τελικό καταναλωτή υπό τις καλύτερες συνθήκες και με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται στο μέλι. 
Παράγοντες όπως η πυκνότητα του μελιού (μεταξύ 1,4 και 1.435), περιεκτικότητα σε νερό, η αγωγημότητα, η οξύτητα , το χρώμα, η HMF, είναι πολύ σημαντικοί για τον καθορισμό της ποιότητας ενός μελιού. 

Οδηγίες προϊόντος.
Μετρητής που βοηθάει την διάκριση της βοτανικής προέλευσης του μελιού, και κυρίως να γίνει διάκριση μεταξύ μελιών που προέρχονται από άνθη ή μελίτωμα . 
Μετράει την περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα..

Ερμηνεία των αποτελεσμάτων
Το πεύκο, το έλατο κτλ έχει αγωγιμότητες μεγαλύτερη από 800 mS / cm

Αυτά διάβασα, κι αν έχω κάνει κανένα λάθος στην μετάφραση συγχωρέστε το μου.

Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν.
Όμως ψάχνω κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα και δεν βρίσκω.
Γιατί;
Όπως ξέρουμε ότι πρέπει να βγάλουμε μέλι χωρίς πολλή υγρασία για να μην μας ξινίσει, έτσι θα έπρεπε να έχουμε την γνώση και τα εργαλεία να μετράμε και την αγωγιμότητα, την πυκνότητα και την HMF του μελιού μας.
Το σκεπτικό μου είναι ότι αν γνώριζε ο Έλληνας μελισσοκόμος ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, ηθελημένα ή μη θα φρόντιζε να συμμορφωθεί.
Τώρα βαδίζουμε στο σκοτάδι.
Γιατί στην Ελλάδα οι δυνατότητες αυτές υπάρχουν μόνο από εξειδικευμένα εργαστήρια και Πανεπιστήμια.
Οι δε μελισσοκόμοι πολλές φορές δεν στέλνουν ποτέ δείγμα του μελιού τους στο εργαστήριο, και το προϊόν φτάνει στον καταναλωτή ουσιαστικά χωρίς να ξέρουμε τι του πουλάμε.

Δεν είναι λίγες και οι φορές που πάμε τα μελίσσια μας σε μια περιοχή, αυτά βλέπουμε να φέρνουν μέλι και δεν γνωρίζουμε ούτε που το βρίσκουν, ούτε τι μέλι είναι αυτό.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ελληνικές εταιρείες που πουλάνε μελισσοκομικά εξαρτήματα δεν θέλουν περισσότερο κέρδος, ότι δεν τους ενδιαφέρει να εμπορευθούν τέτοια μηχανήματα.
Θεωρώ ότι κάποιος ηθελημένα μας κρατάει έξω από αυτή την δυνατότητα για να γίνονται οι μετρήσεις μόνο σε εργαστήρια.

Αν δεν μπορούμε να είμαστε όμως ίσοι με τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους, να παίζουμε μπάλα σε ίδιας ποιότητας γήπεδα, τότε το μέλι μας οι έξω θα το θεωρούν κατωτέρας ποιότητας και δεν θα ανοίξουν ποτέ οι πόρτες για την εξαγωγή του.

Εκτός και αν αυτό είναι το ζητούμενο τελικά!!!

Melissocosmos 

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...