Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Αυτή η σπάνια, μεταλλαγμένη μέλισσα είναι τόσο αρσενική όσο και θηλυκή

Το έντομο έχει επίσης κίτρινα μάτια. Αυτός ο συνδυασμός περίεργων φαινομένων πιθανότατα δεν θα συμβεί ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα, λένε οι ειδικοί.

Κατά τον έλεγχο των κυψελών του τον Ιούνιο, ο μελισσοκόμος Joseph Zgurzynski ανακάλυψε κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο. Ενώ όλες οι άλλες μέλισσες στην κυψέλη είχαν φυσιολογικά μαύρα μάτια, ένα έντομο έφερε κίτρινα μάτια.
Και δεν ήταν μόνο αυτό. Όταν ο Zgurzynski κοίταξε πιο κοντά, συνειδητοποίησε ότι όχι μόνο τα μάτια της μέλισσας ήταν διαφορετικά, αλλά ήταν ασυνήθιστα μεγάλα. Στην πραγματικότητα, έμοιαζαν με μάτια κηφήνα που είναι αρσενικές μέλισσες, παρά το γεγονός ότι η υπόλοιπη μέλισσα - η κοιλιά, το κεντρί και τα φτερά - ήταν σαφώς από θηλυκό έντομο.
«Κρατώ μέλισσες από το 1976, και αυτή είναι η πρώτη φορά που έχω δει κάτι τέτοιο», λέει ο Zgurzynski, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου έξι εκατομμύρια μέλισσες στο Country Barn Farm , βόρεια του Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας.

Ευτυχώς, ο Zgurzynski συνοδεύτηκε εκείνη την ημέρα από μια φωτογράφο που ονομάζεται Annie O'Neill , η οποία πέρασε σχεδόν μια ώρα τεκμηριώνοντας την περίεργη μικρή μέλισσα. Στη συνέχεια, ο Zgurzynski αποφάσισε να πάρει μια δεύτερη γνώμη και έστειλε μερικές από τις λήψεις στον David Tarpy , ειδικό μελισσών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.


Η κίτρινη μέλισσα έχει αυτό που ονομάζεται γυναικομορφισμός, στον οποίο υπάρχουν χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα, αλλά δεν χωρίζονται ομοιόμορφα στο κέντρο του σώματος.

Ο Τάρπι επιβεβαίωσε τις υποψίες του μελισσοκόμου. Όχι μόνο η ξεχωριστή μέλισσα είχε μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τη μελάγχρωση στα μάτια και πιθανότατα καθιστά τη μέλισσα τυφλή - η ίδια μια μάλλον σπάνια κατάσταση - αλλά η μέλισσα ήταν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως γυνανδρομορφή, ένας οργανισμός που διαθέτει τόσο γυναικεία όσο και αρσενικά χαρακτηριστικά.

Ακόμη και σε ευρέως μελετημένα είδη, η γυναικομορφία είναι εξαιρετικά σπάνια, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί εντυπωσιακά παραδείγματα σε πεταλούδες και πουλιά.

«Γι 'αυτό είναι τόσο εκπληκτικό», λέει ο Τάρπι. 

Παππούδες αλλά όχι μπαμπάδες

Οι άνθρωποι χρωμοσώματα - ένα σετ από κάθε γονέα - ο συνδυασμός των οποίων καθοδηγεί τα γνωρίσματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα παιδί μπορεί να έχει μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια, ενώ ένα άλλο αδελφάκι με τους ίδιους γονείς μπορεί να είναι ξανθό με μπλε μάτια.

Αλλά η γενετική της μέλισσας είναι λίγο διαφορετική, λέει η Natalie Boyle , εντομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.
Όταν μια βασίλισσα και ένας κηφήνας, ζευγαρώσουν τότε τα γονιμοποιημένα αυγά τους παράγουν μόνο θηλυκές μέλισσες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρσενικά ωάρια δημιουργούνται από μη γονιμοποιημένα αυγά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν μόνο ένα σύνολο χρωμοσωμάτων - εκείνα της βασίλισσας. Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι οι αρσενικές μέλισσες δεν έχουν πατέρες ή γιους, αλλά έχουν παππούδες και εγγονούς.

Επειδή οι κηφήνες έχουν μόνο δυο χρωμοσώματα, όταν συμβαίνει μια σπάνια γενετική μετάλλαξη όπως το χρώμα του κίτρινου ματιού, φαίνεται πάντα λέει ο Boyle.

Οι επιστήμονες μελετούν μεταλλάξεις χρώματος ματιών σε μέλισσες από το 1953 .

«Η βιολογία μπορεί να είναι παράξενη»

Η γυνανδρομορφή της μέλισσας, ωστόσο, δεν εξηγείται τόσο εύκολα.

Εάν η μέλισσα ήταν ένα γυνανδρομορφό πλάσμα που λίγο ή πολύ χωρίστηκε στη μέση, εμφανίζοντας αρσενικά χαρακτηριστικά από τη μία πλευρά του σώματος και θηλυκό από την άλλη - τότε είναι πιθανό το αυγό να χωριστεί πριν γονιμοποιηθεί, λέει ο Tarpy.
Αλλά επειδή τα χαρακτηριστικά της περίεργης μέλισσας είναι αυτά που είναι γνωστά ως μωσαϊκό γυναικομορφισμός, στον οποίο υπάρχουν χαρακτηριστικά και από τα δύο φύλα, είναι πιθανό να εμφανίσει παρεκκλίσεις αργότερα στην ανάπτυξη της μέλισσας. 

«Όπως γνωρίζετε, η βιολογία μπορεί να είναι παράξενη», λέει ο Tarpy.

Τα ζώα το μέγεθος των πουλιών και των πεταλούδων μπορούν να κάνουν πολύχρωμα και προφανή γυναικομόμορφα, αλλά δεν αναγνωρίζονται τόσο εύκολα όλα τα παραδείγματα.
Ο Έριν Κρίτσιλσκι χρειάστηκε ένα μικροσκόπιο για να ανακαλύψει διμερή γυνανδρομορφή σε μια μικρή μέλισσα ενώ εργαζόταν στο Ινστιτούτο Τροπικών Ερευνών Smithsonian στον Παναμά. Όταν παρατήρησε ότι ένα έντομο τεσσάρων χιλιοστών είχε τη μεγάλη γνάθο μιας εργάτριας μέλισσας  στα αριστερά και τη μικρότερη γνάθο ενός κηφήνα στα δεξιά, κυριολεκτικά έσπευσε στο εργαστήριο για να δείξει σε όλους τι βρήκε.

«Αυτές οι μεταλλάξεις θεωρούνται εύκολα παρατηρήσιμες», λέει η Krichilsky, η οποία δημοσίευσε τα ευρήματα μελισσών της στο περιοδικό Journal of Hypmenoptera Research . «Αλλά νομίζω ότι τα υποτιμούμε». Για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι αυτά τα μισά αρσενικά, μισά θηλυκά ζώα μπορεί να είναι εξελικτικοί πρόδρομοι σε νέες μορφές ή συμπεριφορές, λέει. Δεν είναι γνωστό πώς η κατάσταση επηρεάζει τη μακροζωία και τη γονιμότητά τους.

Όσον αφορά την ειδική μέλισσα με κίτρινα μάτια, ο Zgurzynski λέει ότι τη συντήρησε σε ένα βάζο. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, λέει ότι είναι πιθανό το τυφλό έντομο να είχε πεθάνει τελικά ή να πεταχτεί έξω από τη φωλιά.

«Χαίρομαι που κράτησε το δείγμα», λέει ο Krichilsky. «Πιθανότατα θα περάσει πολύς καιρός πριν δούμε ένα άλλο που έχει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά».

Πηγή https://www.nationalgeographic.com/

Μετάφραση - απόδοση https://melissocosmos.blogspot.com/

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...