Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Ο ομιχλοποιητής εν δράση...video


Και οδηγιες για την χρηση του κατα της βαρρόα.

Ο ομιχλοποιητής είναι μία συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς όπως π.χ. για εντομοκτονίες, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εντομοκτόνο, ψεκασμούς φυτών, άλλες παρόμοιες χρήσεις και φυσικά για θεραπείες στα μελίσσια όπως γνωρίζουμε.

Όσον αφορά τη μελισσοκομία δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα στην αγορά κάποιο έτοιμο προς χρήση και εγκεκριμένο σκεύασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία στα μελίσσια μας. Μέχρι να κυκλοφορήσει κάποιο τέτοιο σκεύασμα το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί στο τι θα χρησιμοποιήσουμε για τις θεραπείες μας, την αναλογία του μείγματος και την προστασία του εαυτού μας και των σμηνών μας γιατί μπορεί να προκαλέσουμε πρόβλημα στο μέλι, στις μέλισσες και στην υγεία μας!

Ο ομιχλοποιητής είναι επίσης κατάλληλος και για βιολογική μελισσοκομία αν χρησιμοποιήσουμε ουσία ή αιθέριο έλαιο που επιτρέπεται στη βιολογική μελισσοκομία και βιολογικό έλαιο για ομιχλοποίηση. Για να είστε καλυμμένοι ρωτήστε τον φορέα πιστοποίησής σας.

Ο μελισσοκόμος θα πρέπει να κάνει τη δική του έρευνα (στο διαδίκτυο, στα πηγαδάκια των μελισσοκόμων, στις δημοσιεύσεις και συμβουλές των ερευνητών και επιστημόνων της μελισσοκομίας) και να αποφασίσει την ουσία και το μείγμα που θα ετοιμάσει και να πάρει την ευθύνη για την εφαρμογή. 

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες συνταγές που εδώ και χρόνια οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν και έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές από την εμπειρία. Παρόλο αυτά πρέπει να αναφερθεί πως ακόμα δεν υπάρχει δημοσιευμένη επιστημονική έρευνα για τέτοιου είδους εφαρμογές.

Μία τέτοια εμπειρική συνταγή λοιπόν είναι η παρακάτω:

Για φορέα ομιχλοποίησης:

  • Παραφινέλαιο κατάλληλο για τρόφιμα ή
  • Γλυκερίνη αραιωμένη με νερό (10 – 50% αραίωση)

Για δραστική ουσία:

  • Κρυσταλλική θυμόλη

Η αναλογία για το μείγμα είναι 5% κρυσταλλικής θυμόλης σε 1lt του φορέα ομιχλοποίησης μας (δηλαδή 50gr κρυσταλλικής θυμόλης).

Μπορούν να γίνουν επαναλήψεις κάθε 6 ή 7 ημέρες για να καταπολέμησουμε τον πληθυσμό της βαρρόας που θα βγει από τα σφραγισμένα κελιά του γόνου. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τις επαναλήψεις αφού μελετήσουμε την πτώση της βαρρόας και εκτιμήσουμε την κατάσταση των σμηνών μας.

Κάποιες γενικές συμβουλές επίσης που πρέπει να τις ακολουθούμε είναι οι παρακάτω:

  • Να αποφεύγεται η χρήση σε ώρες με υψηλές θερμοκρασίες (οπότε προτιμάμε πριν το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα) αν ο καιρός είναι ζεστός.
  • Σχετικά με την ελάχιστη προτεινόμενη θερμοκρασία εφαρμογής ο παράγοντας είναι η μελισσόσφαιρα την οποία δεν επιτρέπεται να χαλάμε. Όταν λοιπόν οι μέλισσες έχουν ικανοποιητική εξωτερική κινητικότητα (πετάνε κανονικά) μπορούμε να εφαρμόσουμε τον ομιχλοποιητή.
  • Δεν εφαρμόζουμε σε κυψέλη με αγονιμοποίητη βασίλισσα.
  • Σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζουμε την θεραπεία αν είχαμε πρόσφατα εφαρμόσει άλλη θεραπεία με οποιοδήποτε σκεύασμα (βιολογικό ή μη).
  • Η υγεία του σμήνους μπορεί να παίξει ρόλο στην επίδραση που θα έχει οποιαδήποτε θεραπεία (πχ αν τα μελίσσια μας είναι πολύ καταπονημένα από νοζεμίαση δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν στην θεραπεία). Ενδέχεται να έχουμε μεγάλες απώλειες.

Η θυμόλη δημιουργεί προσωρινή αναστάτωση στα σμήνη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαφοροποιούν την αντίδραση των μελισσών από μελισσοκομείο σε μελισσοκομείο (προηγούμενες ενέργειες του μελισσοκόμου, κατάσταση του σμήνους, καιρός, ράτσα της μέλισσας κ.α.). Υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα μελίσσια να ενοχληθούν ή να υπάρξουν κάποιες απώλειες αν η θερμοκρασία κατά την εφαρμογή είναι υψηλή (+->30) ή πολύ χαμηλή (+-<20) καθώς και αν έχουμε κάνει θεραπεία με κάποιο άλλο σκεύασμα πρόσφατα. Φυσικά πρέπει να προσέχουμε και την υπερδοσολογία που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία (να βάλουμε π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό ουσίας ή να εφαρμόσουμε πολλές φορές στο ίδιο μελίσσι). Κατά κανόνα ένας ψεκασμός λίγων δευτερολέπτων φτάνει για κάθε μελίσσι μας! 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατέψουμε τον εαυτό μας! Ανάλογα με την ουσία που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχουμε την κατάλληλη μάσκα προσώπου, ρούχα, γυαλιά και γάντια. Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες της κάθε ουσίας για την εφαρμογή και θυμόμαστε πάντα ότι όταν η ουσία γίνει ομίχλη είναι πολύ πιο επικίνδυνη για την υγεία μας αν την εισπνεύσουμε ή εισχωρήσει σε άλλα μέρη του σώματός μας (μάτια, αυτιά κλπ).

Δείτε τον mini θερμικό ψεκαστήρα ομιχλοποιητή της Anel εν δράση εναντίον των σφηκών.
Στο βίντεο μπορούμε να παρακολουθήσουμε την διαδικασία προετοιμασίας του ομιχλοποιητή.



Κάντε κλικ στον σύνδεσμο πιο κάτω για να δείτε τον ομιχλοποιητή και την τιμή του στο site της ANEL

www.anel.gr/el/gia-tis-melisses/prostatevontas-tis-melisses/Mixanimata-Efarmogis-Farmakon-omichlopoiitis

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...