Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Αγορά μελισσοκομικής ζυγαριάς: Τι πρέπει να προσέξω

Αγορά μελισσοκομικής ζυγαριάς: Τι πρέπει να προσέξω

Αγορά μελισσοκομικής ζυγαριάς: Τι πρέπει να προσέξω


Αυτό το άρθρο έπρεπε να το έχω γράψει από χρόνια.
Όμως τι να κάνω είμαι φίλος με όλα τα παιδιά που κάνουν μελισσοκομικές ζυγαριές, και επειδή ο λόγος μου βαραίνει σαν βουνό δεν θέλω να αδικήσω κανέναν.
Αλλά ο κόσμος με ρωτάει συνεχώς και η θέση μου είναι δύσκολη.

Από τα αρχαία ακόμα χρόνια ο άνθρωπος κατάλαβε ότι είναι ανάγκη να συγκρίνει και να ζυγίζει.
Σύμφωνα με το wikipedia: Η πρώτη βασική διάκριση των ζυγών είναι ανάλογα με τη χρήση τους. Έτσι, υπάρχουν ζυγοί:
Μεταφορών, για τη ζύγιση μεταφερομένων εμπορευμάτων ή μεταφορικών μέσων (γεφυροπλάστιγγες)
Εμπορίου, για τη ζύγιση πωλουμένων αγαθών, όπως π.χ. σε κρεοπωλεία, σουπερμάρκετ κτλ.

Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα είχαν παρατηρήσει ότι οι καρποί από τα ξυλοκέρατα, δηλαδή από τα χαρούπια είχαν όλοι σχεδόν το ίδιο βάρος, και έτσι το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους.
Αυτό ισχύει μέχρι τις μέρες μας μόνο που οι ξενόγλωσσοι λαοί μη μπορώντας να προφέρουν την λέξη ξυλοκέρατον την προφέρουν ως καράτια, κέρατον=καράτιον.

Στις μέρες μας οι μελισσοκόμοι όταν η τεχνολογία προχώρησε θέλησαν να ξέρουν το βάρος του μελιού που συλλέγουν σε κάθε περιοχή οι μέλισσες και κάπως έτσι εγένετο οι μελισσοκομικές ζυγαριές, έχω την εντύπωση εξ Γερμανίας ορμώμενες γρήγορα κατέκτησαν τον μελισσοκομικό κόσμο.
Στην Ελλάδα έχουμε την τύχη να διαθέτουμε και πολλούς και αξιόλογους κατασκευαστές που πρωτοπορούν μάλιστα στον τομέα τους.
Κάθε χρόνο οι μελισσοκομικές ζυγαριές βελτιώνονται αναβαθμίζονται και παρέχουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες στον μελισσοκόμο.
Και είναι τόσο μεγάλος ο ανταγωνισμός και η λαχτάρα του κατασκευαστή να διαθέσει κάτι νέο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μου επιτρέπουν να αναφερθώ εκτενώς στις δυνατότητες των ζυγαριών τους ώστε οι ανταγωνιστές να αργήσουν κάπως να τις αντιγράψουν.

Από την άλλη μεριά σχεδόν όλοι οι μελισσοκόμοι θέλουν να αγοράσουν την καλύτερη μελισσοκομική ζυγαριά, αλλά ψάχνουν να είναι και καλή και φτηνή.
Αυτό φυσικά δεν είναι εφικτό όπως καταλαβαίνετε, αφού όσα περισσότερα εξαρτήματα και αισθητήρες μπουν σε μια ζυγαριά τόσο αυξάνει το κόστος κατασκευής.

Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι μελισσοκομικές μας ζυγαριές θα μας παρέχουν on line εικόνα και καταγραφικό, που σημαίνει ότι θα καταγράφουν τις κλοπές και τις μετακινήσεις των κλεφτών όπως ακριβώς κάνουν οι κάμερες ασφαλείας σε μια πόλη και όχι μόνο.
Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψω την εξέλιξη των μελισσοκομικών ζυγαριών για το μέλλον καθώς τρέχει τόσο γρήγορα η τεχνολογία που οι δυνατότητες αυξάνουν ποιο γρήγορα απ ότι μπορούμε να φανταστούμε.
Ίσως κάποια μέρα μικροαισθητήρας στην βαμβακάδα του πεύκου να μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και την έκκριση του μελιού.

Προς το παρόν όμως...
Υπάρχουν κάποια στάνταρ που οι σωστές ζυγαριές πρέπει να έχουν.
Και πρέπει νομίζω να θέτετε και όρο πριν από την αγορά τους ότι αν δεν πληρούνται αυτοί οι όροι τότε επιφυλάσσομαι να ζητήσω τα χρήματα μου πίσω.

Πρώτο και κύριο είναι οι σωστές μετρήσεις.
Το βάρος φυσικά πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν νοείται να αγοράσουμε ζυγαριά και αυτή να μην ζυγίζει σωστά.
Ο κατασκευαστής πρέπει να δίνει την απόκλιση ζύγισης που έχει το προϊόν του και αυτό να μην υπερβαίνει τα 30γρ.
Παίρνουμε δηλαδή μια ζυγαριά, ζυγίζουμε 2 κιλά σε ζυγαριά ακριβείας και τα βάζουμε πάνω στην μελισσοκομική μας ζυγαριά.
Η επόμενη μέτρηση που θα έρθει πρέπει να είναι +2 κιλά με απόκλιση 30 γραμμαρίων.
Αν η ζυγαριά μας δείξει άνοδο μόνο 1 κιλό ή ακόμα και ενάμισι κιλό τότε θα έλεγα ότι η μέτρηση δεν είναι σωστή.
Μετά πρέπει να αφαιρέσουμε τα 2 κιλά που βάλαμε πάνω στην ζυγαριά μας και η επόμενη μέτρηση να μας δείξει -2 κιλά με απόκλιση το πολύ 30 γραμμαρίων.

Θεωρώ απαράδεκτο φαινόμενο ζυγαριές να δίνουν ολόκληρα κιλά άνοδο την νύχτα ή μέχρι το μεσημέρι και στις επόμενες μετρήσεις να δείχνουν πτώση αυτών των κιλών.
Το φαινόμενο η ζυγαριά να δίνει 2 κιλά άνοδο το μεσημέρι, και 2 κιλά πτώση το βράδυ πχ θα το θεωρούσα γελοίο.
Ή άλλη περίπτωση δυο κιλά άνοδο στις 5 τα χαράματα ενώ το μεσημέρι να δείχνει 3 κιλά πτώση.
Εκεί χάνεις και τα αβγά και τα πασχάλια όχι μόνο δεν σε βοηθάει αλλά τις περισσότερες φορές μια λάθος μέτρηση μπορεί να σε κάνει να φορτώσεις και να μπεις στα πεύκα ή στα έλατα και να κάψεις και τα μελίσσια χωρίς λόγο.

Είναι μεγάλη υπόθεση η σωστή μέτρηση του βάρους λοιπόν.
Η επόμενη σπουδαία λειτουργιά είναι η θερμοκρασία και η υγρασία.
Η θερμοκρασία δεν μπορεί να είναι απόλυτη, καθώς η σκιά κινείται και την μια στιγμή την ζυγαριά μπορεί να την βράζει ο ήλιος ενώ την άλλη να πέφτει η σκιά, αλλά τουλάχιστο πρέπει να διαθέτει ένα σωστό όργανο που είναι όσο το δυνατόν ποιο σταθερό στις μετρήσεις.
Το τρίτο στοιχείο είναι η υγρασία.

Νομίζω ότι στα υγρασιόμετρα πάσχουν οι περισσότερες μελισσοκομικές ζυγαριές, αν και πρόκειται για σπουδαίο όργανο που μας δειχνει αν βρέχει ή όχι στο μέρος που έχουμε τα μελίσσια μας παρόλα αυτά αναγνωρίζω ότι οι κατασκευαστές κάνουν ότι μπορούν για να τα βελτιώσουν.

Ένα άλλο στοιχείο που παίζει τον ρόλο του πλέον είναι αν η ζυγαριά μας θα λειτουργεί με ίντερνετ ή με sms.
Νομίζω ότι η λειτουργία με sms χάνει έδαφος συνεχώς και πλέον μόνο οι ηλικιωμένοι μελισσοκόμοι το προτιμούν οι οποίοι δεν ξέρουν να δουλέψουν το ίντερνετ.
Από την έως τώρα εμπειρία μου με τις μελισσοκομικές ζυγαριές έχω καταλήξει ότι είναι σπουδαίο πράγμα να ξέρεις πως κινούνται τα μελίσσια καθ όλη την διάρκεια της ημέρας γιατί έτσι κατανοείς καλύτερα και πως δουλεύουν οι νομές και τι συνθήκες θέλουν ώστε να δουλέψουν.
Έχω γράψει πολλές φορές ότι πριν την κυκλοφορία μελισσοκομικών ζυγαριών πιστεύαμε ότι ο έλατος δουλεύει τα χαράματα.
Το πιστεύαμε αυτό επειδή βλέπαμε τις συλλέκτριες να πετάγονται εκείνη την ώρα αλλά δεν ξέραμε το αποτέλεσμα που είχε αυτό το πέταγμα.
Τώρα γνωρίζουμε ότι η άνοδος έρχεται μόνο αφού ζεστάνει καλά η ημέρα πολλές φορές μάλιστα μετά το απόγευμα.
Το γνωρίζουμε εξ αιτίας των μελισσοκομικών ζυγαριών και των συνεχών μετρήσεων που μας δίνουν αυτές όλη την ημέρα.
Από αυτές τις μετρήσεις έχουμε μάθει πολλά πράγματα πχ ότι το μεσημέρι ξεκουράζονται οι μέλισσες και το απόγευμα πετιούνται ξανά ποιο ζωηρά στην βοσκή, έχουμε μάθει πόση τροφή καταναλώνει ένα μελίσσι καθημερινά, έχουμε μάθει τι ρόλο παίζει η θερμοκρασία και η υγρασία στην έκκριση του μελιού και μερικές φορές με βάση αυτές τις μετρήσεις μπορούμε να κάνουμε σχετικά ασφαλή πρόγνωση για το πως θα πάει η επόμενη ημέρα.
Εγώ πάντα κοιτάζω την υγρασία αργά την νύχτα και ξέρω με βάση αυτήν κυρίως στο πεύκο αν την επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει δυνατά το πρωί η συλλογή ή όχι.

Ένα ακόμα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχει η ζυγαριά μας είναι το καλό σήμα.
Πιστεύω ότι η ζυγαριά μας πρέπει να λειτουργεί σωστά και με τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γιατί σε μια δύσβατη περιοχή με έλατα πχ μπορεί μόνο η μια εταιρεία να έχει σήμα, οπότε πρέπει να έχω την δυνατότητα να λειτουργήσω την ζυγαριά μου με το σήμα της εταιρείας εκείνης που έχει καλύτερο σήμα στις περιοχές που με ενδιαφέρουν.

Η μπαταρία που φέρει η ζυγαριά πρέπει να έχει διάρκεια και όχι να ανεβοκατεβαίνω στα βουνά για αντικατάσταση.
Στις μέρες μας οι καλές μελισσοκομικές ζυγαριές έχουν τον τρόπο να λειτουργούν όλο τον χρόνο χωρίς να χρειαστεί να αλλάξεις ή να φορτίσεις την μπαταρία τους πράγμα που πρέπει με την αγορά σας να το ξεκαθαρίσετε αυτό.

Ακόμα η δυνατότητα παρακολούθησης της μελισσοκομικής σας ζυγαριάς με GPS είναι σημαντική.
Όσα χρόνια χειρίζομαι και ασχολούμαι με ζυγαριές μόνο μια φορά μου αναφέρθηκε κλοπή ζυγαριάς και ο κλέφτης βρέθηκε αμέσως αφού αυτή έφερε GPS.
Βέβαια η ζυγαριά είναι άχρηστη στον κλέφτη καθώς αυτή είναι ρυθμισμένη να στέλνει δεδομένα στο δικό σας κινητό ή e-mail αλλά αν πέσεις σε ηλίθιο κλέφτη μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό να στην βουτήξει και να την πετάξει όταν δει ότι του είναι άχρηστη οπότε καλό θα είναι να φέρει και GPS

Νομίζω επίσης ότι χρήσιμο είναι να την αγοράσετε έτοιμη σεταρισμένη την ζυγαριά σας ώστε κατευθείαν να στέλνει σε εσάς μήνυμα, και όχι να χρειαστεί να την ρυθμίσετε εσείς.
Αυτό που μοιάζει παιχνιδάκι στον κατασκευαστή και μπορεί να το παραλείψει και απλά να βάλει ένα φύλλο οδηγιών μέσα στην συσκευασία, σας βεβαιώνω ότι είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για τον μελισσοκόμο.
Εγώ έχω 6 μελισσοκομικές ζυγαριές από τις οποίες η μια δεν ήταν ρυθμισμένη και έπρεπε εγώ να την ρυθμίσω.
Σας πληροφορώ ότι την έχω πεταμένη έξω και την τρώει η βροχή και το αγιάζι.

Τέλος το Α και το Ω στην μελισσοκομική σας ζυγαριά είναι να μπορείτε να έχετε επικοινωνία με τον κατασκευαστή ώστε να σας βοηθήσει στα δύσκολα.
Γιατί μηχάνημα είναι, κάποια στιγμή θα πάθει το οτιδήποτε ή θα χρειαστεί μια αναβάθμιση.
Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να την στείλετε στον κατασκευαστή να την αναβαθμίσει, και όχι να την πετάξετε.

Θέλω να πιστεύω ότι όσα διαβάσατε σας φάνηκαν χρήσιμα αν σκέφτεστε να αγοράσετε μελισσοκομική ζυγαριά.
Ίσως θα θέλατε να σας πω ορθά κοφτά ποια είναι η καλύτερη να τελειώνουμε το ξέρω.
Δεν γίνεται αυτό όμως.

Αυτό που γίνεται να πω και θα το πω με υπερηφάνεια είναι να προτιμήσετε οπωσδήποτε Ελληνική μελισσοκομική ζυγαριά, και αμέσως μετά να διαβάσετε το άρθρο αυτό και να ζητήσετε από τον κατασκευαστή όσα ανέφερα.

Melissocosmos

Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...