Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Βασιλικός πολτός: Ποιους ωφελεί περισσότερο και γιατί


Οι άμεσα ωφελούμενοι από τις ευεργετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός ή αλλιώς Royal Jelly είναι μία παχύρρευστη, βιολογική ουσία, που εκκρίνεται από τους αδένες των εργατριών - μελισσών σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του. Είναι ένα υπόλευκο, κρεμώδες υγρό. Η βασίλισσα μάλιστα, οφείλει σε αυτόν το μέγεθος & τη μακροβιότητα της. Ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός για τις ποικίλες ευεργετικές του ιδιότητες και τη θρεπτική του αξία. Για την ακρίβεια είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, ενώ περιέχει ίχνη από βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία.


Ο βασιλικός πολτός ενδείκνυται για:

  • υγιή άτομα για πρόληψη αλλά & ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • άτομα με τις παρακάτω παθήσεις ή διαταραχές για αντιμετώπιση

Διαβητικοί

Ο διαβήτης είναι μία χρόνια πάθηση, που σχετίζεται με αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη μεριά, βασιλικός πολτός έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αρκετά γρήγορα. Ιάπωνες ερευνητές συγκρίνουν τη δράση κάποιων οργανικών οξέων του βασιλικού πολτού με αυτή της ινσουλίνης. Έτσι, συμπεραίνεται ότι παθολογικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης είναι πιθανό να βελτιώνονται με τη λήψη βασιλικού πολτού.

Άτομα με αναιμία

Έχει βρεθεί ότι ο βασιλικός πολτός συνδέεται με αύξηση της αιμοσφαιρίνης & των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. ΄Έτσι, άτομα με αναιμία ωφελούνται από το βασιλικό πολτό

Άτομα με στοματικά προβλήματα

Οι στοματικές παθήσεις, όπως η ουλίτιδα, είναι πολύ συχνές. Ο βασιλικός πολτός φαίνεται ότι συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση στοματικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ουλίτιδας.

Άτομα με οφθαλμολογικά προβλήματα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από περιπτώσεις γλαυκώματος & καταρράκτη, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε μείγμα βασιλικού πολτού, πρόπολης και μελιού.

Άτομα με καρδιαγγειακές ασθένειες

Το κυκλοφορικό σύστημα φαίνεται να ωφελείται από το βασιλικό πολτό, που προσφέρει εξαιρετική δράση στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος. Για την ακρίβεια, τα φλαβονοειδή, που περιέχει έχουν υποτασικές & καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Είναι πιθανό η μεγάλη διάρκεια ζωής της βασίλισσας να οφείλεται στις ευεργετικές δράσεις του βασιλικού πολτού στην καρδιά.

Άτομα με δερματικές παθήσεις

Ο βασιλικός πολτός έχει εξαιρετικές, επουλωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάρρωση από διάφορες παθήσεις, όπως είναι η δερματίτιδα. Ωφελεί επίσης το τριχωτό της κεφαλής, δρώντας κατά της πιτυρίδας. Με τοπική εφαρμογή είναι αποτελεσματικός στην ξηροδερμία, στη θεραπεία δύσκολων τραυμάτων & στην ακμή του προσώπου.

Παιδιά & Ανάπτυξη

Περιπτώσεις πρόωρων βρεφών, έδειξαν ότι η χορήγηση βασιλικού πολτού διεγείρει την ανάπτυξή τους. Στα τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, ο βασιλικός πολτός βελτιώνει την αφομοίωση της τροφής, ενώ παράλληλα χαρίζει όλα τα θρεπτικά του συστατικά για τη θωράκιση της άμυνάς τους.

Ηλικιωμένοι

Αξιοσημείωτη είναι η θεραπευτική δράση που έχει ο βασιλικός πολτός στη θεραπεία της αναιμίας, μία από τις πιο εκτεταμένες διαταραχές της τρίτης ηλικίας. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης, λειτουργώντας προληπτικά για τις διαταραχές μνήμης, όπως είναι η άνοια.

Άτομα με Ψυχολογικές Δυσκολίες

Ο βασιλικός πολτός φαίνεται πως δρα θετικά σε διάφορες ψυχικές καταστάσεις. Ενδείκνυται για ήπιες διαταραχές της διάθεσης, περιπτώσεις ανησυχίας, στρες & φοβίας. Τέλος, χάρη στη ρυθμιστική του δράση στην όρεξη, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις ανορεξίας.

Γενικότερα, ο βασιλικός πολτός καλό είναι να λαμβάνεται σε δύσκολες περιόδους, για την αντιμετώπιση της κόπωσης & της εξάντλησης.

Εxtra tip: Το χρώμα του βασιλικού πολτού είναι ο σημαντικότερος δείκτης της κατάστασής του. Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό υπόλευκο χρώμα. Όταν το χρώμα του μεταβάλλεται σε κιτρινωπό ή γκρι, σημαίνει ότι έχει φθαρεί ή ότι δεν είναι φρέσκος.