Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Πως φτιάχνουμε κηραλοιφή βήμα βήμα



Κείμενο και φωτογραφίες: Δημήτρης Καλλιμάνης

Από την πρώιμη εποχή της δημιουργίας της η κηραλοιφή δεν έπαψε στιγμή να γνωρίζει παραλλαγές γιαυτό και είναι ίσως το εργαστηριακό παρασκεύασμα με τις περισσότερες στον κόσμο. Κι είναι φοβερό..Όλα στηρίζονται σε μια απλή μαθηματική σχέση:

Χρησιμοποιούμε ένα μέρος κεριού (=20 γραμμάρια) και 4 μέρη ελαίου ή ελαίων (=σύνολο 80 ml).

Θερμαίνουμε το κερί σε μπεν μαρι, λειώνει, προσθέτουμε αργά αργά το λάδι/λάδια, ομογενοποιούνται όσο ανακατεύουμε διαρκώς, κατεβάζουμε από τη φωτιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να λάβουμε την κηραλοιφή μας.

Η κηραλοιφή που θα σας προτείνω σήμερα χαρακτηρίζεται ως Βυζαντινή στο Άγιον Όρος και αποτελεί κι αυτή μια κλασσική πλέον παραλλαγή της κηραλοιφής που ήδη έχω περιγράψει.


Η παραλλαγή:

Βάζουμε απαλό, μελομύριστο μελισσοκέρι στο μπεν μαρι για να λιώσει και αντί για ένα, βάζουμε 2 λάδια: Αγουρέλαιο και σιτέλαιο σε ίσα μέρη. 


Ακολουθούμε τη διαδικασία που περιέγραψα πριν και όταν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε 0,5 γραμμάριο/100 ml αλοιφής λιβάνι είτε βασιλικό (ακριβότερο και ποιοτικότερο) είτε αρσενικό (φθηνότερο, αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται), το οποίο έχουμε ήδη κάνει πούδρα στο multi ή σε γουδί.
Ανακατεύουμε μέχρι να λάβουμε την κηραλοιφή ολοκληρωμένη και, αφού κρυώσει, προσθέτουμε κ.γ. μέλι ανθέων.Ανακατεύουμε καλά και η
κηραλοιφή είναι έτοιμη. 


Τι πετυχαίνουμε: Εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες και αντιγηραντικό, αντιρυτιδικό, κυριολεκτικά φτιάχνει baby face και το χρησιμοποιούμε 2 φορές την ημέρα στο πρόσωπο και τα μάτια.

Μόνη προσοχή αν έχετε αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του δηλ. ότι ισχύει για κάθε φυσικό προϊόν.

https://www.botanologika.gr/
Στηρίξτε τον Melissocosmos κάνοντας like πατήστε το πλήκτρο (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ)...